Ești  antreprenor? Liber profesionist? Ai o afacere? Nu poți evita contractul de prestări servicii. Este folosit în toate industriile și permite operațiuni complexe.

Află din acest articol ce este și cum te poate proteja contractul de prestări servicii. Dacă vrei să îl folosești, magazinul online de contracte îți oferă modele de prestări servicii întocmite de avocați pentru diverse tranzacții. Le descarci imediat sau discuți cu un avocat specializat pentru personalizarea lui.

Ce este contractul de prestări servicii?

Contractul de prestări servicii este încheiat între cel care oferă serviciile (prestator) și cel care le primește (beneficiar). Contractul stabilește termenii și condițiile viitoarei colaborări și determină  serviciile ce se vor presta. Poate fi folosit în numeroase industrii și scopuri, precum:

  • servicii de consultanță: în afaceri, management, finanțe, contabilitate sau într-un alt domeniu. Contractele de consultanță sunt, de cele mai multe ori, varietăți ale contractelor de prestări servicii.
  • contractarea temporară a serviciilor unui profesionist: contabili, medici, IT-iști, traineri etc. – toți pot lucra în baza unor contracte de prestări servicii sau similare.
  • servicii educaționale sau de training: companiile de training, trainerii individuali sau unitățile de învățământ pot utiliza contracte pentru a descrie serviciile educaționale oferite, durata cursurilor și costurile implicate.
  • servicii de mentenanță: firmele de mentenanță pot utiliza contracte de prestări servicii pentru a defini exact ce servicii vor oferi, frecvența intervențiilor și modalitățile de plată.
  • lucrări de construcții sau renovări: când un constructor sau de un arhitect face lucrări de amenajare sau renovare, folosește de cele mai multe ori contracte de servicii în construcții.
  • servicii de web design sau dezvoltare software: firmele sau profesioniștii individuali din domeniul IT pot folosi contracte de prestări servicii.
  • evenimente și servicii de catering: organizatorii de evenimente și furnizorii de servicii de catering pot folosi contracte pentru a preciza detaliile evenimentului, meniurile, costurile și condițiile de plată.

Cunoaște-ți cocontractantul! Indiferent dacă ești furnizorul sau beneficiarul, este bine să te informezi despre comportamentul celeilalte părți înainte să semnezi contractul. De multe ori, informațiile pe care le găsești online te ajută să îți formezi o opinie despre așteptările pe care poți să le ai și modul de operare al ei.

Dacă partenerul tău este o societate, n-ar fi rău să verifici și portalul instanțelor de judecată. De aici afli ce fel de procese are pe rol pentru a preveni riscul să ți se întâmple și ție la fel. Dacă observi că mulți creditori reclamată prestarea defectuoasă a serviciilor sau, în cazul beneficiarilor, neplata la timp, mai gândește-te o dată înainte să semnezi ceva.

Stabilește în mod corect și complet serviciile ce se vor presta. Într-un contract de prestări servicii, vrei să știi exact ce servicii se vor presta și în ce condiții. Cu cât este mai specific, cu atât mai bine. Un contract de prestări servicii bine întocmit clarifică așteptările ambelor părți și definește responsabilitățile fiecăruia cu suficiente detalii încât să nu poată apărea discuții.

Stabilește standarde de calitate. Standardele de calitate sunt criterii convenite de părți pentru a evalua și măsura nivelul de performanță sau caracteristicile serviciilor prestate. Ele sunt concepute pentru a asigura că un anumit produs sau serviciu îndeplinește anumite cerințe și oferă o calitatea așteptată de cel care-l cumpără. Integrarea standardelor de calitate într-un contract de prestări servicii reprezintă o mișcare strategică importantă pentru asigurarea unui anumit rezultat.

Alocă resursele. Într-un contract de prestări servicii este important ca părțile să stabilească expres cum sunt alocate resursele. Specifică în mod explicit cine va furniza materialele, echipamentele sau alte elemente necesare pentru a realiza serviciile contractate. Practica recomandată te ajută să elimini orice ambiguitate cu privire la responsabilitățile celor implicați.

Negociază condițiile de plată. Despre prețul serviciilor probabil nu este nevoie să vorbim. Toate lumea care încheie un contract de prestări servicii deja știe că nimic nu este gratis. Dar nu este mereu suficient. Stabilește exact ce servicii sunt incluse în respectivul preț, fără să lași lucrurile la voia întâmplării. Fără o definiție clară a serviciilor incluse în preț, părțile implicate pot descoperi pe parcursul executării contractului că au avut viziuni diferite despre ce urma să se presteze.

Este complicat să obții un contract de prestări servicii bine scris? Deloc. Îți oferim un model verificat și aprobat de contract de prestări servicii, alături de multe alte contracte și cereri de instanță, pe magazinul de contracte Docs & Deeds. Sunt însoțite de instrucțiuni, iar dacă consideri necesar, un avocat te poate asista în completarea și implementarea lor în cadrul unei consultații juridice.