Negii sunt umflaturi care apar pe suprafata pielii si de care marea majoritate a oamenilor au suferit la un moment dat. Desi nu este ceva neobisnuit, multi oameni se intreaba de unde provin. Cauza principala este virusul papiloma uman si se poate raspandi prin contact. Negii pot implica probleme de sanatate, dar si o problema estetica pentru persoana care sufera de ei.
Din acest motiv, in acest articol va explicam cateva remedii casnice pentru negi .
De ce avem negi?
Negii sunt mici umflaturi care pot aparea pe diferite parti ale corpului. Desi de obicei nu sunt periculoase, sunt o problema estetica atunci cand apar, asa ca dorim sa le eliminam, mai ales cand apar intr-un loc vizibil. Virusul papiloma uman este cauza principala a negilor, determinand reproducerea rapida a celulelor pielii, generand negi care pot fi contagioase si pot provoca disconfort. In cazurile in care cauza a fost un virus, explicatia se bazeaza pe o deficienta a sistemului imunitar, insarcinat cu combaterea acesteia.
In consecinta, este posibil ca negii sa apara in stadii in care sistemul imunitar este scazut si sa dispara atunci cand isi revine functiile normale. Prin urmare, unul dintre primii pasi de care trebuie sa tinem cont este prevenirea negilor prin intarirea sistemului imunitar. Legat de aceasta, este interesant de cunoscut lupta dintre radicalii liberi si antioxidanti. Alimentatia joaca un rol crucial in sanatatea sistemului imunitar, asa ca incorporarea unei alimentatii variate si echilibrate va fi una dintre cerintele de baza.
Tipuri de negi
Inainte sa ne apucam de treaba si sa incercam sa indepartam acei negi enervanti, trebuie sa aflam ce tip de umflatura avem.
- Negi obisnuiti. Sunt cele care apar cel mai frecvent, si constau intr-un nodul intarit care nu prezinta durere. Forma sa poate varia si ajunge la dimensiunea unui bob de mazare, pe langa faptul ca prezinta o culoare albicioasa, cenusie sau maro. Ele sunt cele mai frecvente pe palme, degete, genunchi si fata.
- Negi genitali. Apar in zona din jurul anusului si/sau pe organele genitale si pot aparea in interiorul vaginului sau in rect.
- Negi plantari. Sunt cele care apar pe talpile picioarelor si pot fi dureroase. In cazul in care apar mai multe dintre ele, poate fi o problema sa mergi normal.
- Negi filiformi. Sunt negi care apar ca niste excrescente lungi si subtiri pe pleoape, fata, gat sau buze. Aceste tipuri de negi nu trebuie tratate acasa.
Este important de retinut ca nu toti negii pot fi tratati acasa cu remedii casnice. Prin urmare, este indicat sa mergeti la un specialist pentru a evalua tipul de neg si a aplica cel mai potrivit tratament.
Remedii casnice impotriva negilor:
Bicarbonat de sodiu
Bicarbonatul de sodiu este cunoscut pentru proprietatile sale dezinfectante. Se dovedeste un remediu la domiciliu care poate fi folosit pentru a elimina negii in mod natural. Este indicat sa-l amestecati cu putin otet alb inainte de a-l aplica pe neg. Trebuie sa lasam preparatul sa isi faca treaba o vreme, asa ca nu trebuie sa-l uscam.Putem aplica acest remediu de mai multe ori pana cand negul dispare.
Otetul de mere
Otetul de mere are proprietati antivirale, antibacteriene si antifungice. Pe cale de consecinta, este un alt remediu casnic pentru negi, cu ajutorul caruia putem impregna un bumbac si il putem aplica pe neg, pentru a-l acoperi ulterior cu banda sau ghips. Descoperiti mai multe detalii in articolul Indepartati negii cu otet de mere.
Usturoi
Usturoiul este un alt dintre cele mai cunoscute antibiotice si dezinfectante, care poate fi un mare aliat pentru tratarea aspectului negilor. In acest fel, usturoiul poate lupta cu virusii sau bacteriile care provoaca umflaturile si faciliteaza disparitia acestora. Cel mai bine este sa aplicati usturoi crud in zona. Pentru a face acest lucru, il zdrobim pentru a facilita extragerea sucului si il aplicam pe neg.
Ceapa
La fel ca usturoiul, ceapa este un alt remediu casnic pentru negi care poate fi eficient. Modul in care ar trebui sa-l aplicam este acelasi cu usturoiul; il zdrobim pentru a obtine sucul si il aplicam pe neg.
Ulei de ricin
Uleiul de ricin este folosit pentru proprietatile sale pentru a trata diverse probleme de sanatate umana. Una dintre utilizarile sale este combaterea problemelor pielii. Acest remediu casnic pentru riduri le permite sa inmoaie, precum si sa hidrateze pielea si sa stimuleze vindecarea acesteia.
Ulei de arbore de ceai
Un alt ulei care poate fi folosit pentru tratarea naturala a negilor este uleiul de arbore de ceai . Este un alt dintre produsele folosite in scop terapeutic de sute de ani, asa ca il putem aplica pe zona afectata in cantitati mici.
Vitamina C si E
Vitamina C este cunoscuta pentru a trata afectiunile pielii, cum ar fi acneea. Acest lucru se datoreaza faptului ca acest tip de vitamina ajuta la uscarea pielii si faciliteaza disparitia afectiunilor. In cazul negilor putem obtine comprimate de vitamina C sa se zdrobeasca si sa se amestece cu putina apa, obtinand o masa groasa. Aplicam pasta pe neg si asteptam ca negul sa se usuce cu efectul sau acid. Cu toate acestea, acelasi efect acid poate irita pielea daca este folosit in exces. In mod similar, putem efectua acelasi proces cu o tableta de vitamina E.
Morcov
Morcovul este una dintre legumele care poate fi folosita ca remediu casnic pentru negi. Pentru a face acest lucru trebuie sa radem un morcov si sa il amestecam cu putin ulei de masline, obtinand o pasta. O astfel de pasta trebuie aplicata pe neg de cateva ori pe zi.
Lamaia
Sucul de lamaie a fost folosit si pentru a scapa de negi in mod natural datorita proprietatilor sale antiseptice si virale. Pentru a-i obtine beneficiile, trebuie sa stoarcem sucul de la o lamaie si sa il aplicam cu un dischet de bumbac timp de aproximativ 30 de minute, tinand-o cu un pansement.
Aloe vera
Unul dintre cele mai utilizate remedii de casa pentru tratarea afectiunilor pielii este aloe vera . Gelul acestei plante pentru capacitatea sa de a hidrata, facilita vindecarea, amelioreaza muscaturile si reactiile alergice, arsurile etc. In acest caz, aplicarea aloe vera pe negi ii ajuta sa dispara.
Papadia
Papadia este o planta folosita atat intern cat si extern. Extern, papadia are proprietati benefice pentru piele, datorita efectului curativ, pe langa imbunatatirea circulatiei sangelui. Extractul laptos al tulpinii de papadie poate ajuta la combaterea negilor.
Aspecte de luat in considerare
Negii pot aparea in diferite locuri ale corpului, iar efectele lor pot fi diferite in functie de tipul de neg. Din acest motiv, este indicat sa mergi la un dermatolog pentru a identifica cauza si tipul negului, si sa aplici un tratament adecvat care sa faciliteze eliminarea acestuia. Unele negi, in special cele care apar in zona genitala, se raspandesc prin contactul care are loc in timpul actului sexual. Retineti ca negii se pot raspandi, deci este inca un motiv pentru a vizita un specialist.
De asemenea, desi negii in general nu prezinta un risc pentru sanatate, unele tipuri pot prezenta riscuri mai mari. In cele din urma, trebuie remarcat faptul ca utilizarea repetata a unor remedii casnice poate provoca iritatii ale pielii si ar trebui luata in considerare posibilitatea de a experimenta reactii alergice.