Cu totii ne straduim sa fim mai productivi. Dar in zilele noastre, a ramane concentrat si a evita distragerile este mai greu de realizat ca oricand.

Dar inca poti – trebuie doar sa lucrezi putin mai inteligent.

Cultivarea obiceiurilor oamenilor extrem de productivi te poate ajuta sa ramai pe drumul cel bun si sa iti atingi obiectivele.

Deci, care sunt obiceiurile oamenilor productivi?

In acest articol, trecem peste 8 lucruri cheie pe care le fac oamenii productivi pentru a maximiza productivitatea si a duce lucrurile la bun sfarsit.

1. Imparte sarcinile mari, in sarcini mici usor de gestionat

Prin stabilirea prioritatilor si impartirea proiectului mai mare in sarcini mai mici, sarcina este mai usor de gestionat si mai putin intimidanta.

Dupa cum spune David Allen in cartea sa, Getting Things Done: The Art of Stress-Free Productivity, nu faci de fapt un proiect, faci pasi de actiune in legatura cu acesta:

„De fapt nu faci un proiect; poti face doar pasi de actiune legati de acesta. Cand au fost intreprinsi destui pasi de actiune potriviti, se va crea o situatie care se potriveste suficient de mult cu imaginea ta initiala a rezultatului, incat sa-l poti numi „terminat”.

Faimosul scriitor Mark Twain a avut acelasi sfat:

„Secretul inceperii consta in impartirea sarcinilor tale complexe si coplesitoare in sarcini mici, usor de gestionat si apoi sa incepi cu prima.”

2. Redu vorbaria din mintea ta

Daca exista un lucru de care ne-am putea folosi mai mult, este capacitatea de a ne concentra. Pur si simplu sa-ti spui sa ramai concentrat este adesea mult mai usor de spus decat de facut.

Potrivit lui Daniel Goleman in cartea sa, Focus: The Hidden Driver of Excellence, adesea, cel mai mare factor de distragere a atentiei este propria noastra discutie interioara:

„Nu vorbaria oamenilor din jurul nostru este cel mai puternic factor de distractie, ci mai degraba vorbaria propriilor noastre minti. Concentrarea totala cere ca aceste voci interioare sa fie linistite.”

Daniel Goleman are o tehnica interesanta pentru a calma aceste voci interioare. El spune sa „incepe sa scazi sapte succesiv de la 100 si, daca iti mentii concentrarea asupra sarcinii, zona de discutii se linisteste”.

Aceasta este o forma de meditatie pentru a va aduce mintea inapoi la punctul de focalizare. Cand observi ca mintea ta nu este concentrata pe acest punct de focalizare si il corectezi, asta se numeste meta-constientizare:

„Antidotul pentru ratacirea mintii este meta-constientizarea, atentia asupra atentiei in sine, ca in capacitatea de a observa ca nu observi ceea ce ar trebui si corectarea concentrarii. Mindfulness face ca acest muschi de atentie crucial sa fie mai puternic.”

3. Rutina regulata de exercitii fizice

Cand ne gandim la beneficiile exercitiilor fizice, avem tendinta de a ne concentra asupra beneficiilor pentru sanatate.  Dar in ultimul deceniu, au existat o multime de dovezi convingatoare care sugereaza ca exercitiile fizice regulate pot imbunatati modul in care gandim.

Studiile sugereaza ca puterea noastra mentala de foc este legata de regimul nostru fizic.

Unele dintre beneficiile cognitive legate de exercitii includ:

– Concentrare imbunatatita – Memoria mai clara – Rezistenta mentala prelungita – Creativitate crescuta

Exista, de asemenea, dovezi care sugereaza ca exercitiile fizice in timpul orelor obisnuite de lucru ar putea chiar creste performanta.

Potrivit lui Charles Duhigg, autorul cartii The Power of Habits, exercitiul este un obicei cheie care declanseaza o schimbare pe scara larga:

„De obicei, oamenii care fac exercitii incep sa manance mai bine si sa devina mai productivi la locul de munca. Ei fumeaza mai putin si arata mai multa rabdare cu colegii si familia. Isi folosesc cardurile de credit mai rar si spun ca se simt mai putin stresati. Exercitiile fizice sunt un obicei cheie care declanseaza schimbari pe scara larga.”

4. Ia masuri acum

Esti perfectionist? Daca da, sunt dispus sa pariez ca iti este greu sa incepi. Poate ca planul tau nu este inca perfectionat sau conditiile nu sunt tocmai potrivite. Dar adevarul este ca planul tau nu trebuie sa fie perfect si nu ai niciun control asupra conditiilor.

Lucrurile se vor schimba oricum pe parcurs. Cheia pentru a actiona in fiecare zi este sa intelegi cat de multa putere personala ai deja in adancul tau.

5. Stabileste obiective clare

Cand ai obiective clar enuntate, atentia ta poate fi intotdeauna adusa inapoi la ceea ce vrei sa realizezi. Multi dintre noi nu au clar pe ce ar trebui sa se concentreze la un moment dat, deoarece credem ca totul este important.

Drept urmare, nu acorda niciodata o atentie deplina a ceea ce conteaza cu adevarat.

Obiectivele iti ofera o idee clara despre ce sa spui, „da” si „nu”. Acest lucru este important pentru a-ti concentra atentia asupra prioritatilor tale.

6. Nu te baza pe vointa

Oamenii productivi nu se bazeaza pe vointa in fiecare zi pentru a realiza ceea ce isi doresc. Ei realizeaza ca vointa ar trebui folosita doar ca ultima solutie.

Acest lucru este surprinzator pentru multi oameni, deoarece multi dintre noi cred ca oamenii de succes au mai multa vointa.Dar puterea vointei nu ar trebui sa fie niciodata o strategie principala pentru realizarea lucrurilor dificile.

Ar trebui sa fie folosit doar ca plan de rezerva. Oamenii autodisciplinati stiu ca exista strategii mult mai bune pentru a ramane dedicati sarcinilor si obiectivelor lor.

De exemplu, oamenii productivi isi proiecteaza mediul pentru a fi mai propice pentru indeplinirea unui obiectiv.

Daca trebuie sa invete din greu pentru un examen, in loc sa incerce sa se concentreze acasa, unde sunt nenumarate distrageri in jurul lor, merg la biblioteca, isi lasa telefonul acasa si gasesc un spatiu fara distrageri pentru a studia.

7. Fii organizat

Timpul este resursa noastra cea mai pretioasa. Annie Dillard a scris: „Cum ne petrecem zilele este, desigur, cum ne petrecem viata”.

Daca nu alocam timpul si energia necesare pentru a atinge un anumit obiectiv, acesta nu va fi niciodata indeplinit.

Avantajul unui sistem organizat este ca permite ca toata atentia sa fie pusa pe munca in sine.

8. Ramai concentrat

Contrar credintei populare, multitasking-ul nu este doar ineficient, ci si produce o munca de mai putina calitate. Abordand o problema pe rand, esti capabil sa depui efortul si energia absoluta pentru a o realiza.

Oamenii de succes sunt concentrati doar pe munca lor si numai pe ei insisi. Oamenilor de succes le place si sa bea cafea. 

Potrivit lui Shane Snow, autorul bestsellerului Smartcuts: How Hackers, Innovators, and Icons Accelerate Success, oamenii de succes tind sa se concentreze intens pe un numar mic de lucruri.