In aceasta perioada a anului, pe langa rezolutii si intentii, vanturile schimbarii aduc un val de prognoze de moda pentru sezoanele urmatoare. In lumea bijuteriilor, 2023 va fi anul vedea al bijuteriilor fine pentru barbati, devenind o piesa de nelipsit.

Pe parcursul secolului trecut, bijuteriile fine nu au fost asociate cultural cu barbatii, dar asta se schimba rapid. Bijuteriile sunt in tranzitie, iar noile stiluri nu vor fi specifice sexului. Baietii isi revendica rolul dandy-ului Regency, explorand bijuterii pentru a adauga caracter si a le reflecta personalitatea. In special, brosele ca bijuterii fine, acele si clemele vor fi o tendinta majora, prinse pe tot mai multe revere si gulere.

Primele zgomote ale acestui trend s-au simtit in saptamana couture din Paris, unde Boucheron si-a prezentat brosa Ursului Polar cu diamante albe pentru barbati, pe langa colectia Jack Box de 26 de ace de aur pentru a fi purtate individual sau, pentru barbatul dornic de a face un declaratie, toate deodata.

Aceasta a fost urmata indeaproape de spectacolul designerului newyorkez Ana Khouri la Phillips Auction House, unde barbatii au fost imbracati in cercei cu manseta de smarald. In trecut, barbatii s-au concentrat adesea pe bijuterii cu motive traditionale „barbatesti”, cum ar fi arme, insemne militare sau cranii, dar acum investesc in pietre pretioase si frumusete. La fel ca inelele duble cu diamante negre inversate create de designerul brazilian Ara Vartanian, ai carui clienti barbati cer sa fie incluse pietrele din nastere, ace de diamante si smarald ale lui Nikos Koulis, bratarile cu diamante Move Titanium de la Messika sau fermecatoarea brosa de gandac din aur galben a lui Shaun Leane.

Dupa o perioada lunga de timp in care barbatilor le este frica sa-si exprime personalitatea prin bijuterii, ei devin din ce in ce mai experimentati. Cand ne uitam inapoi la vremurile elisabetane, barbatii erau la fel de impodobiti ca si femeile, deoarece bijuteriile simbolizau moda, statutul si inovatia. 

„O brosa este o forma artistica de auto-exprimare”, spune designerul noilor bijuterii innegrite Maison Coco, impodobite cu mesaje subversive impanzite de diamante, care sunt captate de ambele sexe la Dover Street Market. „Asadar, cand vad un barbat purtand o brosa, stiu ca este un barbat foarte increzator… el cu siguranta stie exact ce vrea si nu exista nimic mai sexy.”

Ace de rever cicadela Heating.

Tendinta a fost confirmata la show-ul Dolce & Gabbana Alta Sartoria, unde modelele masculine au pasit pe podium impodobite cu brose, funii de perle si cruci aurii. Piesele vedete au fost o serie de brose rafinate, fixate pe cravate, esarfe si cravate cu lanturi de aur in stil victorian, inspirate de pictura lui Caravaggio din secolul al XVI-lea Cos cu fructe, care este atarnata in Biblioteca Ambrosiana din Milano. Reprezentarile naturaliste ale fructelor din pictura au prins viata in amestecuri elaborate de pietre pretioase si smalt folosite pentru a evoca smochine coapte, rodii si struguri.

In mod ironic, Caravaggio a pictat fructele pentru a exprima natura efemera a lucrurilor pamantesti, in timp ce brosele suculente ale lui Domenico Dolce si Stefano Gabbana au fost create ca mosteniri pentru a fi transmise de-a lungul generatiilor.

Increderea face parte din starea de spirit actuala in imbracamintea pentru barbati, asa ca are sens total sa adaugati un ac pentru a impodobi aspectu. Acul are o referinta la imbracamintea clasica pentru barbati si, prin introducerea culorii sub forma de piatra pretioasa, evidentiaza tesatura si atrag atentia asupra texturilor.

Inel Ara Vartanian.

Exista pericolul ca fetele sa fie eclipsate? Ca si in lumea naturala, unde paunul pare destul de tern in comparatie cu omologul ei masculin, paunul? Din fericire nu, deoarece aceste piese se potrivesc tuturor sexelor. As purta bucuros Chokerul, inelele si bratarile cu perle ale criticului de moda Anders Christian Madsen si ravneste inelul meu Elie Top cu diamante si aur. Colectia Sirius de la Top prezinta carcase minimaliste din argint si aur galben vieti pe coliere si inele care sunt ideale pentru imbracamintea de zi, dar se pot intoarce pentru a dezvalui un safir sau smarald ascuns pentru stralucire serioasa atunci cand ocazie o cere. El creeaza colectii care sunt androgine si atemporale, care ar fi putut fi create pe vremea lui Carol cel Mare si totusi sunt oarecum futuriste. Femeile au imprumutat de mult camasile iubitilor lor, acum vor fi si ele dupa bijuterii. Aceasta tendinta ne va face pe toti pauni.