Epigastralgia poate fi un simptom al altor complicatii abdominale, asa ca nu trebuie sa treceti cu vederea disconfortul din zona abdomenului si buricului. Nu este o durere de stomac obisnuita, deoarece aceasta afectiune atinge mai multe zone ale abdomenului.
Pacientii care se confrunta cu acest tip de patologie digestiva prezinta disconfort care este localizat in epigastru, zona superioara a abdomenului.
Persoana se simte ca si cum o franghie strange tot abdomenul, o arsura apasatoare care provoaca greata si disconfort mare.
Durerea este atat de intensa incat persoana merge de obicei la camera de urgenta speriata fara sa stie ce se intampla.
Acum, desi in mare parte din cazuri cauza este simpla indigestie , durerea epigastrica poate fi asociata cu o alta serie de tulburari sau boli care necesita un diagnostic.
Mai jos va propunem sa aflati mai multe informatii despre acest subiect.
Ce este epigastralgia?
Epigastralgia este practic o durere localizata in epigastru, o zona care merge din partea superioara a abdomenului pana la buric.
Dupa cum stim, in aceasta regiune sunt concentrate mai multe organe si structuri, ceea ce face dificil de stiut la inceput ce cauzeaza aceasta suferinta.
Pe de alta parte, pacientul poate suferi de acest disconfort in mod continuu in fiecare zi sau poate aparea brusc .
Simptomele ar fi urmatoarele:
- Durere severa in epigastru
- Greata
- Arsuri la stomac
- Crampe in abdomen
- Transpiratii reci
- Gaze
- Episoade de diaree sau constipatie
Ce cauzeaza durerea epigastrica?
Epigastralgia din cauza problemelor esofagului
- Esofagita si hernia hiatala.
- Esofagita este cauzata de refluxul esofagian, lucru pe care trebuie sa-l tratam cat mai curand posibil.
- Hernia hiatala este frecventa odata ce trecem de 50 de ani. Provoaca arsuri la stomac, probleme la inghitire si digerare, respiratie urat mirositoare etc.
Probleme cu stomacul
- Epigastralgia isi poate avea originea in unele patologii localizate exclusiv in stomac.
- Unul dintre ele este, fara indoiala, un ulcer, in special ulcer peptic. Durerea se intensifica noaptea si de obicei gasim alinare cand mancam.
- Pe de alta parte, in multe cazuri, durerea epigastrica se datoreaza gastritei acute, conform acestei cercetari efectuate de Spitalul National Arhiepiscop Loayza din Peru , fie ca este infectioasa, toxica sau alimentara.
- In acest caz, durerea este foarte intensa si este de obicei insotita de varsaturi si disconfort mare.
Epigastralgia din cauza problemelor la nivelul intestinelor
Aceste date sunt importante. Uneori, aceasta durere in abdomenul superior este cauzata de apendicita.
- Din acest motiv, este important ca ori de cate ori simtim dureri puternice in partea superioara a stomacului, sa nu ezitam sa consultam un medic sau sa mergem la urgente daca suferinta este mare.
- Pe de alta parte, boala Crohn, in stadiile sale incipiente, provine de obicei din acest disconfort la nivelul epigastrului.
- In momentul in care durerea epigastrica ajunge in partea stanga a abdomenului, vorbim despre o problema la nivelul colonului, precum diverticulii .
- La fel, colonul iritabil este una dintre originile durerii epigastrice, caz in care este frecvent sa apara dureri sub forma de colici si gaze.
Probleme cu pancreasul
Pancreatita acuta incepe de obicei cu dureri epigastrice. Este important sa fim constienti de aceste tipuri de simptome localizate in partea superioara a stomacului, mai ales daca sunt insotite de varsaturi si distensie abdominala.
Alerte despre o problema cardiaca
- Infarctul miocardic acut poate aparea cu dureri epigastrice, adica cu dureri in partea superioara a abdomenului.
- Durerea trebuie sa fie brusca, apasatoare si insotita de varsaturi. In orice caz si pentru a exclude, nu strica niciodata sa mergi la urgente pentru a obtine cat mai curand un diagnostic despre acel disconfort.
Cum sa prevenim problemele asociate cu epigastralgia?
Dupa cum am vazut, durerea epigastrica este doar un simptom asociat cu un anumit tip de afectiune medicala.
Desi toate sunt foarte variate (indigestie, ulcere, intestin iritabil, probleme cardiace…) exista un element comun care poate ajuta la reducerea probabilitatii de a suferi de acest tip de boala.
Acest factor comun este mancarea. Daca avem grija de alimentatia noastra, reducem probabilitatea de a suferi sau de a intensifica aceste boli.
Prin urmare, tineti cont de aceste sfaturi:
- Reduce el consumo de grasas.
- Opteaza pentru alimente alcaline.
- Mancati in cantitati mici de mai multe ori pe zi.
- Mancati fructe si legume proaspete, evitati alimentele cu conservanti si alte substante chimice.
- Reduceti consumul de zahar si sare.
- Aveti grija cu medicamente precum ibuprofenul si alte medicamente antiinflamatoare nesteroidiene.
In concluzie, nu ezitati sa consultati medicul dumneavoastra in cazul oricarei probleme, disconfort sau alterare legata de sistemul dumneavoastra digestiv.