Una dintre cele mai cunoscute si mai practicate interventii estetice este liposuctia. Este o procedura chirurgicala care va permite sa indepartati grasimea acumulata din anumite parti ale corpului. Desi este o operatie obisnuita, trebuie sa fim foarte atenti la anumite detalii atat inainte, cat si dupa interventie daca ne dorim sa fie un succes.

Din acest motiv, in acest articol iti oferim toate sfaturile despre perioada postoperatorie si ingrijirea dupa liposuctie. Urmati instructiunile, indrumarile si recomandarile  pentru a evita complicatiile si a garanta un rezultat senzational.

Ce este o liposuctie?

Liposuctia, cunoscuta si sub denumirea de liposculptura, este o interventie de chirurgie estetica al carei obiectiv este extragerea grasimii localizate din diverse zone ale corpului precum abdomen, sani, brate, falci, solduri, coapse, fese, genunchi sau glezne.

Datorita acestei operatii, pacientul isi va putea modela corpul prin eliminarea tot acel tesut adipos acumulat care a ramas si care, in unele ocazii, poate fi reinjectat in zonele mai necesare.

Liposuctia este o interventie care se efectueaza sub anestezie locala sau generala si consta in aspirarea grasimii din zona de tratat printr-o canula. De obicei dureaza una sau doua ore , in care pacientul va pierde o cantitate mare de lichid care trebuie inlocuita intravenos. Aceasta interventie prevede intre una si doua zile de internare in spital pentru a controla inflamatia postoperatorie si a preveni formarea edemului.

Oamenii sanatosi, cu greutate normala, dar cu exces de grasime localizat sunt cei mai buni candidati pentru liposuctie, intrucat riscul este minim, iar rezultatele sunt spectaculoase.

Ingrijire inainte de liposuctie

Inainte de a fi supus oricarei interventii chirurgicale, trebuie sa tineti cont de anumite aspecte care pot ajuta la facilitarea muncii profesionistilor si la garantarea celor mai bune rezultate dupa operatie. In cazul liposuctiei, medicul recomanda sa nu se ia aspirina sau medicamente care contin salicilati in cele doua saptamani dinainte si dupa interventie. La fel, in zilele precedente, este convenabil sa folosesti sapunuri germicide pentru spalarea corpului.

In ceea ce priveste ziua interventiei, trebuie sa aveti in vedere ca este necesar sa mergeti cu haine confortabile si sa purtati ciorapii sau braul puternic compresivi pe care i-a indicat medicul.

Ingrijire dupa liposuctie

Odata efectuata liposuctia, in urmatoarele 24 de ore, este esential sa te odihnesti complet. In primele doua zile este normal ca din canalele de scurgere sa iasa o cantitate mare de lichid cu sange care poate pata bandajul. Nu trebuie sa va faceti griji cu privire la aceasta secretie, deoarece nu este altceva decat solutia anestezica amestecata cu sange. In primele ore, pacientul va observa o oarecare somnolenta, dureri sau disconfort usoare sau variate si chiar o usoara crestere a temperaturii corpului. Toate aceste simptome sunt normale si nu ar trebui sa fie alarmante.

Dupa primele 24 de ore, scurgerile vor fi indepartate si ochiurile vor fi inchise. In plus, este obisnuit sa folositi ciorapi compresivi , pentru a remodela silueta si pentru a preveni lasarea. Dupa finalizarea primei zile dupa interventie, este important sa se efectueze urmatoarele ingrijiri pentru ca recuperarea dupa liposuctie sa fie rapida si de succes. Ia-ti notite:

  • Odata ce scurgerile au fost indepartate, incercati sa mergeti o jumatate de ora de aproximativ patru ori pe zi. Aceste plimbari vor face mai usor pentru organism sa se aseze si pielea sa arate mai ferma. Odihneste-te intre plimbare si plimbare.
  • Dupa interventie, puteti face dusuri cu apa calda. Evitati contactul cu apa fierbinte sau baile de lunga durata.
  • Odata indepartate drenurile, vei putea masa zona cel putin doua luni, pentru a modela si imbunatati efectele liposuctiei.
  • Incercati sa nu petreceti prea mult timp in picioare sau asezat.
  • Evitati activitatile fizice intense (sarituri, aerobic, paddle tenis, spinning…) si, de asemenea, exercitiile care implica miscari violente in prima luna.
  • Aplicati ulei de maces pe cicatrici pentru a imbunatati vindecarea si pentru a o accelera.
  • Purtati ciorapi de compresie moderata in prima luna dupa liposuctie. Desigur, ar trebui sa acordati o atentie deosebita sa nu se formeze pliuri, deoarece acestea ar putea provoca complicatii.
  • Evitati soarele, mai ales daca au aparut vanatai. Foloseste creme de protectie solara cu factori mari in primele 6 luni de la interventie, astfel vei ajuta la vindecare si vei evita urmele. Aplicati protectie solara cu 20 de minute inainte de expunerea la soare si repetati la fiecare 2 ore.
  • Urmati tratamentul cu antibiotice recomandat de medic.
  • Nu uitati sa urmati o dieta echilibrata si sa continuati sa practicati sport moderat pentru a evita din nou acumularea de grasime localizata.

Internarea in spital dupa liposuctie va depinde de interventia in sine, precum si de numarul de zone care au fost tratate. Atat inflamatia, cat si vanataile care pot aparea dupa operatie vor disparea treptat in decurs de 10 zile dupa operatie. Nu uitati sa mergeti la intalniri regulate cu medicul dumneavoastra si sa urmati instructiunile indicate de acesta. Desi pe parcursul primei luni dupa interventie vei putea deja sa apreciezi primele modificari ale siluetei tale, rezultatele definitive nu vor fi evidente decat dupa cateva luni.