Daca vorbim de gene false si machiajul expresiv datorat acestor accesorii, automat trebuie sa mentionam numele Shu Uemura, un make-up artist care a revolutionat domeniul si a ramas cunoscut pentru posterioritate prin brandul de produse de machiaj ce ii poarta numele.

Compania fondata in 1960 de artistul Shu Uemura are o traditie bogata, iar omul Shu Uemura din spatele brandului o poveste de succes impresionanta, in stransa legatura cu o istorie a genelor false pe care putini o cunosc.

Prezentarile de moda apeleaza la dramatizari pentru a-si promova conceptul, iar genele false sunt, daca nu mai mult de atat, cu adevarat dramatice. De fapt, prima pereche de gene false folosita vreodata a fost de catre D.W Griffith, care regiza in 1916 filmul Intolerance.

Intrucat dorea sa confere mai multa expresivitate machiajului purtat de Seena Owen, a cerut unui peruchier par natural, pe care apoi l-a lipit pe genele actritei.

Afland de pe platouri nazdravania, make-up artistul Hollywood-ului, Max Factor, nu s-a lasat mai prejos, realizand si el prima pereche pentru Phyllis Haver.

Astfel, pana in anul 1930, genele false erau piese de machiaj standard pentru vedete de cinema precum Marlene Dietrich, Joan Crawford sau Katharine Helpburn, reginele melodramelor.

Anii ’60, renasterea genelor false

Insa oricine cunoaste putine date despre istoria machiajului iti poate spune ca abia in acei Swinging ’60, prin influenta tredsetterilor Twiggy si a miscarii Carnaby Street, genele false au devenit un fenomen pop-culture de mare amploare, ce avea sa revolutioneze machiajul de atunci inainte.

Reprezentant un adevarat element de feminitate si tinerete, genele lungi, negre si bogate au devenit piesa de rezistenta a machiajului, iar pentru asta trebuie sa ii multumim brandului japonez Shu Uemura.

Conduce piata de gene false, oferind 30 de stiluri diferite – de la natural la scandalos, cu cristale, paiete, pene sau blana de nurca si intotdeauna in culori vibrante, imposibil de neremarcat.

Pentru a intelege insa mostenirea brandului, trebuie sa intram mai mult in poveste sis a descoperim impreuna cine a fost make-up artistul Shu Uemura si ce a fost atat de special la viziunea sa de machiaj.

Gene false by Shu Uemura

Atunci cand popularitatea genelor false a crescut simtitor in anii ’60, Shu Uemura a simtit nevoia pietei si a conferit clientele produse revolutionare – gene false realizate din materiale…neortodoxe si tehnici impotriva curentului de aplicare.

„Inca din anii ’60 a recurs la materiale si texturi, fie ca erau pene sau alte materiale interesante, pentru a crea gene false senzationale si a duce trendul la un alt nivel” povesteste Gina Brooke, director artistic pentru Shu Uemura.

„A fost un vizionar, cu mult inainte de vremea lui, si intotdeauna a sfidat normele” continua ea.

Insa abia in 2001, cand Jennifer Lopez a purtat o pereche de gene false din blana rosie de vulpe la premiile Oscar, trendul genelor false a ajuns in punctual la care Shu Uemura a visat.

Tendinta a devenit isterie in 2004, cand Madonna a purtat o pereche de gene false din blana de nurca (realizate de catre make-up artist si in 1971!!!) in turneul Material Girl.

Din acel punct, telefoanele nu s-au mai oprit in „barul de gene” Shu Uemura. Cand si make-up artistul lui Oprah a comandat 200 de perechi (fiecare valorand 1000 de dolari!) de gene false in genul Madonnei, a devenit o adevarata…febra de gene.

Au continuat apoi modele si mai extravagante, editii limitate si colectii cu adevarat speciale. Ultima lansata se numeste Tokyo Lash Bar, iar imagini cu modelele faimoase si cu alte perechi de gene false, veti gasi in galeria foto de mai jos: