Oamenii au cantat si au dansat inca din timpuri stravechi. Muzica pentru multi este un fel de a respira, a gandi si a se exprima, o a doua limba. Balerinele se imbraca intr-un fel, dansatorii de streetdance altfel iar influentele lor se pot observa pe scena, pe strada, pe podium si chiar in cinema.
Inca din preistorie, oamenii acoperiti numai cu o blana de animal executau dansuri pentru a duce la bun sfarsit un ritual. In perioada gotica, datorita hainelor, cuplurile nu se puteau misca prea mult, asa ca dansul de camera inseamna o plimbare agale prin incapere.
Datorita schimbarilor majore din industria modei, in prezent, oamenii pot sa danseze cum vor, iar balerinele si dansatorii de streetdance sunt cei care profita cel mai mult de libertatea vestimentara.
Carti – surse de inspiratie
„Barbatul si moda” de Adina Nanu si Ovidiu Buta”Arta Stil Costum” de Adina Nanu
Moda in pasi de vals
Valsul mi se pare cel mai gratios dans dintre toate si poate de aceea totul a inceput cu el. Acesta a aparut in perioada romantismului, undeva intre anii 1830-1850. Chopin este cap de afis cand vine vorba despre muzica pentru vals, o prima perioada eliberatoare pentru tinerii din acele vremuri.
Femeile scapasera oarecum de corsete, iar hainele le permiteau sa se miste ceva mai rapid, asta deoarece fustele lungi erau infoiate numai cu ajutorul jupoanelor cu dantela. Barbatii erau si ei ceva mai fericiti, nu datorita hainelor – ei tot costum elegant trebuia sa poarte, dar pentru simplul fapt ca isi puteau lua in brate partenera.
Moda in pasi de charleston
Dupa Primul Razboi Mondial cand multi barbati s-au intors acasa, au fost luati prin surprindere de o generatie noua de femei emancipate, tunse scurt si fara corsetele perioadei „la belle epoque”. In America, muzica Jazz incepea sa se auda mai des venind din micile cutii – denumite radiou, iar in anii ’20 charlestonul a acaparat saloanele de dans.
Charlestonul inseamna ceva nemaintalnit pana atunci, femeile dansau expunandu-si „scandalos” gleznele, imbracate cu ciorapi delicati, cu dunga. Rochiile acestora sunt faimoasele tinute cu margele, paiete si franjuri, toate menite sa „zdrangane”.
Moda in pasi de tango
Tangoul sud-american a aparut ca dans de salon candva prin perioada anilor ’30, iar in Europa nu se intorcea dramatic capul – simbolul tangoului in mintile multor oameni. Unul dintre dansurile de tango cele mai senzuale pe care le-au putut vedea cinefilii a fost in filmul „Domnul si Doamna Smith”.
Tinutele feminine pentru tango erau si inca sunt rochiile lungi, cu o crapatura fermecatoare si spatele decupat sau impodobit cu dantela. Mai multe fotografii puteti vedea in galeria foto de mai jos.
Moda in pasi de rock’n’roll
Dupa al Dolilea Razboi Modial a venit o alta perioada eliberatoare, atat in muzica, cat si, normal, in moda vestimentara. Twistul a facut tineretul sa isi miste bazinul in stanga si in dreapta, pregatind locul „zeului dansurilor”, rock’n’roll-ul.
Cu Elvis Presley in frunte, tinerii isi faceau o creasta glamour si dansau pe melodii „hip”, dupa ce au invatat rutina dansului rock’n’roll. Pentru ca era nevoie de miscari largi atunci cand dansai pe astfel de muzica, ca sa nu li se vada partile intime, femeile au adoptat jupoanele cu dantele din nylon, stilul rock chic vintage.
Moda in pasi de indie-rock
Stilul muzical indie-rock are la origini muzica celor de la The Beatles, mult apreciata de gruparea hippie. Definita ca fiind o muzica psihedelica cu tendinte usoare catre punk-rock, ne putem da seama ca se vorbeaste de o alta eliberare, una in care canoanele vestimentare nu mai corespund cu eleganta anilor trecuti.
Daca unele persoane prefera sa poarte ie si pantaloni din catifea in partea de jos, altele merg mai mult pe principiul tricou punk si o pereche de blugi, de ce nu, sexy. Daca vrei un style icon care sa te inspire pentru o tinuta indie-rock, atunci supermodelul Kate Moss este perfecta.
Moda in pasi de streetdance
Revenind la o viata sanatoasa, tinerii s-au interesat de sport si astfel a luat nastere aerobicul. In anii 2000, populatia lumii a facut cunostinta cu o muzica ceva mai dura, mai realista – cu conotatii politice, cum este hip hop-ul, iar hainele ceva mai largi sunt reprezentative.
Seria de filme „Step Up” spune povestea tinerilor care practica streetdance, iar hainele sport ii definesc: tricouri, maieuri, bustiere, pantaloni de trening, adidasi sau tenesi – pe toate le gasesti in garderoba unui adevarat dansator de streetdance.