Moda se naste in strada, respira in strada si moare tot in strada. Strada este cea care da ideea, strada primeste moda, o accepta sau respinge, o utilizeaza o vreme si apoi o omoara. Strada este cea care da verdictul asupra a ceea ce se poarta acum si in sezonul urmator. Intotdeauna am considerat ca procesul modei este unul circular. Fashionistii poarta ceea ce le este „impus” de catre designeri, dar designerii creeaza tinand cont de ceea ce le-a fost „impus” din strada.

Street Fashion a devenit mai mult decat un outfit pe care il porti zilnic la faculta sau la serviciu, tinuta zilnica este un mod de exprimare pentru ca, nu-i asa, stilul vestimentar este parte componenta a personalitatii noastre.Astfel ca, in lumea modei internationale, bloggerii de street fashion sunt la fel de importanti precum editorii de moda de la publicatii de renume precum style.com sau fashionologie.com. Recunoasterea lor oficiala a venit in septembrie 2009, cand Dolce&Gabbana i-a pus pe Scott Schuman, Garance Dore, Tommy Ton si Bryan Boy in primul rand al prezentarii lor de moda, alaturi de Anna Wintour si alti editori de moda importanti.

The Sartorialist

Acesta este, fara indoiala, cel mai important blog de street fashion, arhiva datand din septembrie 2005. Scott Schuman este fotograful american din spatele blogului, omul ce a reusit sa creeze doua branduri: cel personal si cel al blogului sau. Totul a inceput cand a decis sa demisioneze din functia de manager de magazin pentru un brand de haine barbatesti si sa aiba grija de fiica sa. In plimbarile cu aceasta obisnuia sa ia si aparatul de fotografiat si sa pozeze oamenii pe strada. Persoane cu un stil vestimentar deosebit, postandu-le fotografiile pe blog, insotite de mici observatii.

Prin The Sartorialist Scott Schuman a impus chiar un stil aparte in fotografia de moda, aducand ideea de street style in print-urile realizate pentru Chanel Menswear, style.com l-au angajat sa realizeze o rubrica speciala de street fashion pentru varianta online a revistei Vogue. In 2007 a fost in Top 49 Men of the Year pe Askmen.com, in 2008 a pozat ca model pentru campania Gap, iar in 2009, a realizat pentru Burberry campania internationala „Art of the Trench”.

Jak&Jil

Daca despre Scott Schuman si alti fotografi de street fashion putem gasi informatii foarte usor, despre Tommy Ton nu putem spune acelasi lucru. Tommy Ton este asiaticul din spatele blogului Jak&Jil, nici Jak si nici Jil nefiind persoane reale ci, dupa cum declara bloggerul, nume generice pentru un baiat si o fata oarecare. Desi ideea de a poza oameni pe strada i-a venit inca din 2005, Tommy Ton a realizat ca stilul multora dintre acestia nu are acel element „wow” pe care el il vaneaza cu fiecare ocazie. In februarie 2007, Tommy Ton economisise suficienti bani pentru a-si cumpara bilete de avion pentru Paris si London Fashion Week. Iar acolo a gasit suficient de mult material pentru pozat…

Datorita timiditatii sale si caracterului sau aparte, Tommy Ton a devenit rapid unul dintre cei mai iubiti fotografi de street fashion, recent inlocuindu-l pe Scott Schuman in jobul de la style.com iar Sergio Rossi l-a angajat sa fotografieze la saptamanile modei cat mai multe femei ce poarta pantofii renumitului brand. Zilele trecute, cu ocazia aniversarii a 90 de ani de Vogue Paris, Anna Dello Russo, una dintre rasfatatele blogului sau, l-a invitat pe tanarul Ton sa o fotografieze in timp ce se imbraca pentru marele eveniment.

Garance Dore

Garance Dore, frumoasa frantuzoaica, este iubita lui Scott Schuman. Dar asta in al doilea rand pentru ca, in primul rand, este una dintre cele mai delicate prezente feminine din lumea modei. Garance si-a inceput blogul pe vremea cand locuia in Marseiile, postandu-si ilustratiile de moda pe care le realiza. Feedback-ul a venit in momentul in care a inceput sa isi insoteasca desenele cu mici comentarii despre moda, frumusete si tips-uri de stil. De atunci, Garance Dore cucereste zilnic cu fotografiile, ilustratiile si colajele pe care le realizeaza din fiecare colt al lumii, de la fiecare mare eveniment de moda.

Pe langa activitatea de fotograf-blogger-de moda, Garance este adorata si pentru stilul sau vestimentar, fiind ea insasi un exemplu de efortless-chic specific unei frantuzoaice. Cu ocazia Paris Fashion Week, eveniment care s-a desfasurat in saptamana ce tocmai s-a incheiat, Garance a fost invitata de Carine Roitfeld, redactorul sef Vogue Paris, sa ii fie alaturi intr-o zi.

Facehunter

Am avut placerea sa discut cu Yvan Rodic la cina organizata de Diana Enciu si Alina Tanasa saptamana trecuta. Face Hunter-ul a venit pentru a doua oara in Romania, imediat dupa Londra Fashion Week si cu pit stop inainte de a fugi la Milano pentru a prinde ultimele zile ale saptamanii modei din metropola italiana. Dupa cum mi-a marturisit, desi este invitat sa participe la prezentarile de moda, Yvan prefera sa stea afara, acolo unde moda se intampla de fapt. Yvan nu cauta frumusetea fizica a unei persoane, nici hainele sau accesoriile de designer ci, mai degraba, acel stil unic ce rezulta dintr-o anumita caracteristica a personalitatii unui om.

La fel ca Scott Schuman pentru The Sartorialist, si Yvan Rodic a scos o carte de fotografie, in paginile careia sunt cuprinse sute dintre cele mai tari fotografii de street style realizate in toate colturile lumii.

Din pacate, in Romania fenomenul street fashion hunter-ilor este intr-o faza incipienta, existand cateva asemenea bloguri, dar despre asta intr-un articol viitor!

Si toate astea pentru ca Strada este Catwalk-ul nostru!