Desi alaptarea este naturala, femeile nu se nasc stiind cum sa o faca. Prin urmare, pentru a hrani copilul fara accidentari, este necesar sa inveti despre tehnici, beneficii si ingrijire. Ginecologul, medicul pediatru si asistentele trebuie sa fie ghidurile mamei, precum si sotul si familia, sa fie un sprijin constant.

Lumea celebreaza Saptamana Mondiala a Alaptarii pentru a le aminti femeilor de beneficiile hranirii copiilor lor, atat pentru ele, cat si pentru bebelusii lor.

Un psihologul expert in maternitate si specialistul in lactatie, ne ajuta sa raspundem la cele mai frecvente intrebari.

1. Este adevarat ca sanii se lasa din cauza alaptarii?

Fals. Sanii se pregatesc sa hraneasca bebelusul, doar cu sarcina, indiferent daca exista sau nu alaptare. Legea gravitatiei, care devine evidenta de-a lungul anilor, va face oricum sanii sa cada.

2. Productia de lapte are legatura cu mostenirea familiei?

In niciun caz. Auzi femeile spunand ca familia lor este formata din femei care alapteaza sau nu. A fi informat, a cunoaste tehnicile, a manca bine si a avea sfaturi de specialitate ajuta o femeie sa-si hraneasca copilul. Daca ai un mamelon inversat sau plat, este important sa ai ajutorul medicului ginecolog. Manevrele simple pot ajuta mamelonul sa aiba o pozitie ideala.

3. Alaptarea slabeste?

Da. Caloriile pe care le presupune aceasta actiune, adaugate la aspiratiile bebelusului, ajuta uterul sa-si revina dimensiunile si mama pierde acele kilograme pe care le-a acumulat in timpul sarcinii.

4. Doare hranirea copilului?

Depinde. In general, cu tehnici bune nu ar trebui sa se intample. Expertii recomanda ca intreaga areola, adica zona intunecata a sanului, sa intre in gura bebelusului. Pentru a realiza acest lucru, pur si simplu apasati usor pe barbia bebelusului, astfel incat acesta sa deschida gura si astfel sa bage intreg mamelonul inauntru. Apoi, cand ai terminat de mancat, se recomanda sa lasi cateva picaturi pe piele pentru a se usuca la aer. In acest fel se evita crapaturile dureroase. Pe tema spatelui, se recomanda ca femeile sa fie in scaune foarte confortabile; idealul este un balansoar.

5. Alaptarea ajuta ca formula contraceptiva?

Da si nu. Este adevarat ca hormonii care se elibereaza in timpul acestui proces o protejeaza pe femeie de o noua sarcina, insa procentul de siguranta nu este foarte mare. Cu toate acestea, este mai bine sa consultati medicul ginecolog pentru ca acesta sa poata formula contraceptive cu cantitate hormonala scazuta pentru mama care alapteaza.

6. Consumul de bere sau ape pe baza de plante ajuta mamele sa produca mai mult lapte?

Important este ca femeile sunt foarte bine hidratate cu bauturi hipocalorice si ca nu au gaze.

7. Ar trebui sa obisnuim copilul cu un program de hranire?

Nu. Trebuie sa manance la cerere; adica de fiecare data cand o cer. Chiar si nou-nascutii trebuie treziti la fiecare trei sau patru ore pentru a-i hrani, pentru ca altfel pot suferi de hipoglicemie.

8. Ar trebui sa suplimentez laptele matern cu apa sau suc?

Nu in primele luni. Nici laptele de formula nu este necesar, deoarece laptele matern are toti nutrientii necesari bebelusului, pe care nici cel mai bun lapte artificial nu a reusit sa le copieze. Hranirea complementara ar trebui sa vina la varsta de patru luni. Laptele de vaca nu trebuie administrat inainte de an, deoarece micronutrientii sai sunt de obicei prea mari pentru sistemul digestiv al bebelusului.

In plus, laptele matern este gratuit, vine intr-un ‘ambalaj’ complet igienic, s-a dovedit ca adultii care au fost alaptati au un IQ mai bun. In plus, este un fel de vaccin, deoarece intareste apararea bebelusilor. Si, in mod clar, creste legatura de dragoste dintre mama si fiu, deoarece ii da un sentiment de liniste atunci cand isi simte pieptul, respiratia si inima.