Home Timp Liber Cina cu castane coapte

Cina cu castane coapte

In Munchen m-am plimbat nepasatoare pe langa gheretele care vindeau castane coapte sau prajite. 10 bucați la 3 euro juma sau la 3 euro, depinde cat de aproape erai de centrul istoric. Știam ca sunt niște castane care se mananca, dar nu știam mecanismul. Și cum nu aveam de gand sa fac investiții proaste sau experimente la aproape zero grade, am zis pas.

Dar nu am scapat de castane. Soarta a vrut ca eu sa gust și sa povestesc și altora. Sa  propovaduiesc cauza castanelor.

Cateva zile mai tarziu și cateva zeci de kilometri mai la sud,  Jone avea planuri cu mine. De cateva saptamani prietenii mei pofteau la castane coapte, dar au amanat momentul pentru a-l impartași cu mine. Scuza lor? “Daca facem castane, noi doi mancam la ele o saptamana intreaga! Pe cand așa, in trei…” Castanele au fost lasate pe ultima seara – ca  totul sa fie memorabil.

Masa arata cam așa:

Cand  castanele au fost gata, au fost servite cu vreo doua tipuri de branza (una dintre ele era brie), cașcaval, speck local, struguri, mere și un sos dulce- picant cumparat de la piața de produse tradiționale-bio din locul faptei, Schwaz (Tirol, Austria).

Cred ca a fost cea mai gustoasa cina de anul asta! Simpla, sațioasa. Castanele au un gust ușor dulceag, dar aroma era data mai ales de vecinii de farfurie, precum branza. Și nici nu trebuie sa mananci multe ca sa zici ca te-ai saturat! 🙂

Și acum vine partea cu veștile bune: am rețeta! Castanele se mananca și in Romania, mai ales in  nord (la Baia Mare, toamna, are loc un festival al castanelor) dar daca gasiți pe undeva prin supermarket (am auzit ca la piața nu prea sunt șanse) iata cum ar trebui sa le faceți ca sa putem face schimb de impresii culinare. 

Se ia fiecare castana in parte și pe partea plata se trage o dunga cu cuțitul. Ideal este ca dunga sa fie cat castana de mare. Apoi se iau castanele și se baga in apa clocotita pentru 15-20 de minute. Se iau din apa și se baga la cuptor, intr-o tava; se pune cuptorul la 220 de grade (acuma-i acum, ca  nu știu cand are cuptorul fix 220 de grade, cred ca trebuie sa investiți intr-un termometru special) și se lasa pentru 20 – 25 de minute. Apoi se scot pe balcon pentru alte 20 de minute. Cum dupa aceste ultime 20 de minute vor fi tot calde spre fierbinți, trebuie sa le puneți intr-o carpa uda.

De acolo, se ia castana cu castana, se scoate coaja – ne ajuta dunga facuta mai devreme – și se mananca.

Daca urmați intocmai pașii de mai sus, nu aveți cum sa dați greș. ; ) Rețeta asta a fost perfecționata de Jone și Lukas, care au combinat mai multe rețete, sfaturi, practici de copt castane de prin partea locului.

Gutten Appetit!

Și nu uitați ca aștept impresii! Așa, ca de la mancator de castane la mancator de castane! 😛 Sau sa spunem connaisseur? Hmm!

PS: Jone, you’re the best! : ) Oh, Lukas too!