Poate stiti ca Burj Khalifa din Dubai este cea mai inalta cladire din lume, cu 828 de metri inaltime sau numele unor arhitecti renumiti precum Gaudi, Frank Gehry sau Norman Foster va suna cunoscut. Cu toate acestea, in aceasta postare vom aprofunda fapte foarte curioase si pe care poate nu le cunoasteti despre cladiri si monumente din lume. Acestea sunt 16 curiozitati interesante despre arhitectura care va vor surprinde.

Veti descoperi ca una dintre cele mai cunoscute cladiri din New York este opera unui spaniol, ca exista o cladire care a fost in constructie de 130 de ani, ca exista o cladire care ii reprezinta pe Fred Astaire si Ginger Rogers dansand sau istoria surprinzatoare a casei Farnsworth. 

Curiozitati uimitoare despre arhitectura pe care nu le cunosteai.

1. Cea mai veche cladire din lume se afla in Franta

In orasul Plouezoc’h si se crede ca a fost construita cu aproape 8000 de ani in urma. Dateaza din anul 4850 i.Hr. si este Cairn of Barnenez. Este o constructie megalitica care a fost un mormant in care se puteau tine si ceremonii sacre si se venera stramosii.

2. Stonehenge

Este cel mai important sit preistoric din lume . A fost construit candva in jurul anului 3000 i.Hr. de triburile neolitice care au populat aceste meleaguri. Este o zona excavata prin realizarea unui sant, cunoscut sub numele de  henge , in care 80 de pietre uriase sunt dispuse meticulos aliniate intr-un cerc, astfel incat cineva care sta in centrul cercului sa vada rasaritul trecand in timpul solstitiului de vara prin intrarea in monumentul (marcat de un arc de piatra). Si, daca priviti spre nord-vest, in cea mai lunga zi a anului, soarele rasare peste ceea ce este cunoscut sub numele de Piedra del Talon.

3. Orasul Troia

Nu este doar o creatie a lui Homer. Sapaturile efectuate de arheologi condusi de milionarul Heinrich Schliemann au descoperit zece straturi de asezare la Hissarlik, datand intre 3000 i.Hr. C. iar secolul al XIV-lea d.Hr. C. Prin urmare, este larg recunoscut in randul comunitatii stiintifice ca  a existat un oras cunoscut sub numele de Troia stabilit in Turcia actuala.

4. Marea Piramida din Giza

Dintre cele sapte minuni ale lumii antice,  singura structura care ramane astazi este Marea Piramida din Giza . Gradinile suspendate ale Babilonului, farul Alexandriei, templul lui Artemis, statuia lui Zeus din Olimpia, templul lui Halicarnas sau colosul din Rodos, au disparut pentru totdeauna.

5. Graffiti-ul

Acesta nu este ceva tipic epocii moderne, iar vechii greci si romani au lasat texte si desene pe pereti si cladiri.  Exista sute de scrieri pe monumente antice care contin sintagma „X a fost aici” impreuna cu data; De asemenea, este usor sa gasesti desene erotice, batjocura si batjocura despre un personaj, fraze de propaganda, fraze religioase, declaratii de dragoste, jigniri etc.

6. Moscheea din Cordoba (secolul al VIII-lea)

A fost unul dintre cele mai importante monumente ale arhitecturii hispano-musulmane. Este format din peste 800 de coloane de marmura si a fost, la vremea sa, una dintre cele mai mari lucrari din lume . Cu toate acestea, cladirea pe care o vedem astazi nu este cea originala, deoarece templul a suferit unele modificari pentru a se adapta la cultul crestin. 

7.  Faimosul apeduct din Segovia

O alta curiozitati despre arhitectura pe care te intereseaza sa o cunosti este ca faimosul apeduct din Segovia (secolul I d.Hr.) a servit la aducerea apei in oras dintr-un izvor care a fost, nimic mai mult si nimic mai putin de… 15 kilometri departe. 

8. Turnul din Pisa

Acesta nu a fost construit inclinat, de fapt a fost o greseala a arhitectilor care a facut ca de-a lungul anilor sa devina stramb deoarece nu au luat precautia studierii terenului. Locatia acestui monument este destul de instabila si are un grad scazut de compresie. Baza structurii este foarte putin adanca, iar solul de pe santier este compus dintr-o cantitate mare de nisip si argila. Structura a inceput sa se incline cand trei dintre cele opt etaje au fost construite. Prin urmare, cand a fost terminat in anul 1350, turnul de 56 de metri inaltime prezenta deja o inclinatie.

9. Turnul Eiffel

Este una dintre cele mai emblematice si mai fotografiate cladiri din lume, dar poate nu stiti ca Gustave Eiffel, arhitectul sau, a gravat pe turn numele a saptezeci si doi de oameni de stiinta, ingineri si matematicieni, in semn de recunoastere a descoperirile pe care le-au facut. Si asta este, Eiffel a crezut ca merita un omagiu. 

10. Empire State Building

Cea mai inalta cladire moderna din lume a fost timp de 41 de ani Empire State Building (1930). Dupa Primul Razboi Mondial, s-au trait anii 20 grozavi, o perioada de optimism si redresare care a facut loc unor zgarie-nori precum Empire State si altele asemanatoare.

11. La Sagrada Familia

Dupa mai bine de 130 de ani de la inceputul constructiei sale (inceput in 1882) nu este inca terminata. Templul inca isi arata schelele, macaralele si alte echipamente. Chiar si asa, partea construita de Gaudi a fost declarata Patrimoniu Mondial de UNESCO in 2005.

12. Celebra cladire a Operei din Sydney

Stiati ca celebra cladire a Operei din Sydney (1959-1973) contine nici mai mult, nici mai putin de cinci teatre ? Aceasta constructie inovatoare este, de asemenea, un sit al Patrimoniului Mondial.

13. Va puteti imagina unde poate fi cea mai scumpa casa din lume ?

In prezent se afla in Los Angeles si a durat aproape 8 ani pentru a planifica si a construi. Numele sau este The One, iar arhitectul sau este Paul McClean, binecunoscut de celebritatile americane. Promotorul acestei case spectaculoase este Nile Niami, un producator de film care a trecut la imobiliare si este cunoscut pentru crearea celor mai scumpe si uluitoare conace.

14. Casa Farnsworth 

Aceasta casa este una dintre cele mai cunoscute resedinte din istoria arhitecturii. Doctorul Edith Farnsworth si-a dorit o casa unde sa se odihneasca in weekend si l-a insarcinat pe faimosul Mies Van der Rohe care a acceptat provocarea. Arhitectul a ignorat toate solicitarile proprietarului si a realizat un design personal, o casa cu un etaj practic din sticla care si-a expus proprietarul privirilor si fotografiilor curiosilor care s-au apropiat.

Edith nu putea avea bunuri pentru ca Van der Rohe a refuzat sa creeze dulapuri, insectele veneau in hoarde noaptea atrase de lumina casei, lucrarile au durat o vesnicie, casa a fost inundata, costurile au crescut… Arhitectul si medicul a ajuns in instanta si a fost in justitie ani de zile. In cele din urma, casa a fost vanduta unui milionar, care a ajuns sa o scoata la licitatie la Christie’s. Casa si terenul ei au fost achizitionate de grupul de conservare din Illinois care o gestioneaza astazi. Milionarul i-a dat doamnei Farnsworth o bursa pentru a studia in Italia, unde si-a petrecut restul vietii.

15. Printre cele mai surprinzatoare si originale cladiri din lume se numara:

– The Dancing House , cunoscuta si sub numele de Fred si Ginger in onoarea celor doi dansatori, deoarece cladirea evoca un cuplu care danseaza.

Biblioteca Nationala din Minsk , un octaedru cu romb regulat de 73 de metri inaltime.

Cladirea unica Atomium (Bruxelles) , alcatuita din sfere mari de metal conectate la tuburi metalice.

– Muzeul Soumaya (Mexic) , o cladire realizata din 28 de coloane de otel si un cadru de panouri hexagonale din aluminiu.

Hotelul Sheraton (Zhejiang, China), are 27 de etaje si este construit in interiorul unui lac. Este un oval complet unit sub apa prin doua niveluri subterane. Fatada sa este acoperita de straturi de inele de aluminiu.

– Si, bineinteles, spectaculosul Muzeu Guggenheim din Bilbao nu putea fi omis .

16. Gara centrala

Grand Central din New York, a fost decorul pentru filme si seriale de la Hollywood de zeci de ani, dar stiai ca arhitectul ei este spaniol? Putini oameni, in afara de cei care inteleg arhitectura, il cunosc, dar  Rafael Guastavino  (Valencia, 1842) cunoscut si drept „arhitectul New York-ului” este autorul acestui scenariu binecunoscut. A murit in 1908 si va invitam sa va scufundati in viata lui interesanta daca sunteti putin interesat de arhitectura.