Raspunsul emotional la evenimentele semnificative ale vietii variaza in fiecare dintre noi. Profesorul de psihologie si psihiatrie Richard Davidson a identificat sase moduri de reactie si de a face fata situatiilor, pe care le vom detalia mai jos.

Cartea The Emotional Life of Your Brain , scrisa de Richard Davidson, profesor de psihologie si psihiatrie la Universitatea din Wisconsin-Madison, in colaborare cu scriitoarea de stiinta Sharon Begley, rezuma aproape patruzeci de ani de cercetare asupra bazei neuronale a emotiei. Acolo, autorii afirma ca, in fata unor evenimente semnificative de viata, fiecare persoana reactioneaza cu un profil emotional constitutiv, stabilit de sase stiluri emotionale .

Potrivit lui Davidson si Begley, stilurile emotionale sunt modul constant de a raspunde la experientele de viata. In fiecare, se identifica o activitate specifica a creierului si a neuronelor, ceea ce le permite sa fie masurate cu metode obiective de laborator. Cu toate acestea, tu insuti poti recunoaste care este stilul tau dominant. Daca vrei sa stii cum, te invitam sa continui sa citesti.

6 stiluri emotionale

Davidson si Begley au stabilit sase stiluri emotionale, fiecare cu niveluri de notare. Cunoasterea acestora va va ajuta sa va intelegeti pe voi insiva si mediul inconjurator. Acestea sunt urmatoarele.

1. Stilul rezistent

Determina capacitatea de a se recupera din adversitate . Cele doua extreme ale acestui stil sunt: ​​recuperare rapida versus recuperare lenta.

In acest fel, daca esti cineva care invata rapid si continua in situatii dificile, atunci esti in polul rapidurilor. Dar, daca in acest tip de situatie, te paralizezi, iti este frica sau iti este greu sa mergi inainte, atunci esti un raspuns inferior.

2. Vedere panoramica

Consta in cat de pozitiv esti atunci cand interpretezi evenimentele zilnice . In acest caz, extremele sunt pesimiste versus optimiste.

In general, persoanele care prezinta conexiuni mai mari intre cortexul prefrontal si nucleul accumbens (centrul placerii) au o perspectiva mai pozitiva asupra vietii. In plus, prezinta de obicei o motivatie ridicata, o energie mai mare, creativitate, determinare si bunastare.

3. Stilul intuitiv

Este vorba despre cat de bun esti in a interpreta indiciile emotionale non-verbale ale altora . In acest fel, la extreme s-ar afla cei carora le este greu sa identifice starea emotionala a celorlalti, in timp ce, la celalalt pol, ar fi cei care recunosc cu usurinta emotiile si gandurile celor din jur. In acest sens, ei se caracterizeaza prin a fi empatici si plini de compasiune.

4. Stilul constient de sine

Determinati cat de constient sunteti de propriile stari emotionale . In acest fel, extremele ar fi compuse din cei care detecteaza cu usurinta mesajele propriului corp versus cei care nu stiu sa identifice ceea ce simt.

5. Stilul sensibil

Consta in capacitatea de a percepe mediul si de a adapta raspunsurile emotionale in functie de circumstante . Un stil foarte sensibil permite raspunsuri emotionale in functie de context.

De exemplu, daca un coleg trist vine sa ne spuna ca un membru al familiei a murit, raspunsul potrivit este sa arati durere si compasiune. In schimb, un stil slab sensibil ar fi sa te comporti ca si cum nu ti-ar pasa sau sa spui glume pentru a-l inveseli.

6. Stilul concentrat

Consta in capacitatea de a se concentra asupra unei anumite sarcini. In acest aspect, exista oameni care sunt usor distrasi si altii care raman foarte concentrati pe munca lor.

Daca aveti o concentrare ridicata, sunteti in ton mental cu ceea ce va ocupati , asa ca cu greu puteti fi distras de nimic. Totusi, trebuie avut in vedere faptul ca un exces de concentrare inhiba creativitatea, asa ca este necesar sa avem momente de distragere a atentiei.

Cum sa-ti identifici stilul emotional

In primul rand, retineti ca toti prezentam un anumit grad din fiecare dintre stilurile prezentate mai sus . Adica, fiecare are un grad de rezistenta, panorama, intuitie sociala, constientizare de sine, sensibilitate la context si concentrare.

In acest fel, cel care este prezentat cu mai multa proeminenta va fi stilul tau emotional dominant.

O modalitate de a determina care stiluri sunt dominante este de a nota cele sase tipuri si de a le clasifica de la 1 la 5, unde 1 reprezinta „dezvoltare scazuta” si 5, „stil de succes” . Apoi evaluati-va in functie de modul in care raspundeti la evenimentele din viata. Astfel, iti vei face o idee despre profilul tau emotional.

Puteti cere unei persoane de incredere sa va evalueze si stilurile emotionale. In acest fel, vei obtine o alta perspectiva a vietii tale emotionale.

Poti schimba stilul emotional?

Unul dintre principiile centrale din teza lui Davidson este conceptul de neuroplasticitate: capacitatea creierului de a se modifica in functie de viata noastra.

Acestea fiind spuse, autorul sustine ca stilul emotional al unei persoane se poate schimba prin experienta, prin efort constient . In plus, el afirma ca viata unui individ se poate imbunatati daca se lucreaza la stiluri emotionale.

Cand este benefic sa ne modificam stilul emotional?

Este pertinent sa stii ca niciun stil emotional nu este mai bun decat altul si ca nu exista ideal. Ei bine, adecvarea va depinde de fiecare persoana. Cu alte cuvinte, nu trebuie sa le dezvolti si sa le sporesti pe toate, doar cele pe care le consideri ca te fac sa suferi si iti afecteaza semnificativ relatiile si viata profesionala.

De exemplu, exista oameni cu putina concentrare care nu ii afecteaza deloc, pentru ca capacitatea lor creativa si sensibila in fata circumstantelor ii mentin plini si fericiti. In acest fel, inainte de a lucra la un stil emotional, intreaba-te: ce ma dauneaza sau ma face sa sufar?

In concluzie, daca vrei sa-ti dezvolti un stil emotional, Davidson va propune meditatia. Autorul mentionat este renumit pentru ca a studiat un numar mic de calugari budisti, la care a gasit diferente semnificative in functionarea si structura creierului lor. Acest lucru sugereaza calitatile benefice ale acestei practici mentale.