In timp ce depresia si anxietatea sunt doua afectiuni medicale diferite, simptomele, cauzele si tratamentele lor se pot suprapune adesea. Afla aici diferentele dintre cele doua.

Multi oameni cu depresie pot experimenta ceea ce este cunoscut sub numele de „distres anxios” in plus fata de starea lor de spirit scazuta. Persoanele cu suferinta anxioasa se simt adesea tensionate, nelinistite si au dificultati de concentrare deoarece isi fac atat de mult griji. Le este profund teama ca se va intampla ceva rau sau ca ar putea pierde controlul asupra lor. Persoanele care se confrunta cu suferinta anxioasa in urma depresiei pot avea un risc mai mare de sinucidere sau au nevoie de un tratament mai intens, asa ca este important sa identificam aceste simptome impreuna cu depresia.

Mai presus de toate, este important sa va amintiti sa lasati un medic sau un profesionist in domeniul sanatatii mintale sa va evalueze pentru a vedea daca simptomele dvs. indeplinesc criteriile pentru o tulburare depresiva sau o tulburare de anxietate.

Simptomele depresiei majore

1.stare depresiva

2.lipsa de interes pentru activitatile placute

3.cresterea sau scaderea poftei de mancare

4.insomnie sau hipersomnie

5.incetinirea miscarii

6.lipsa de energie

7.sentimente de vinovatie sau inutilitate

8.probleme de concentrare

9.ganduri sau comportamente suicidare.

  Pentru un diagnostic de tulburare depresiva majora, o persoana trebuie sa fi experimentat cinci sau mai multe dintre aceste simptome timp de cel putin doua saptamani. Persoanele care se confrunta cu unele dintre aceste simptome pot fi, de asemenea, diagnosticate cu tulburare depresiva persistenta (distimie), tulburare disforica premenstruala sau o tulburare depresiva din cauza unei alte afectiuni. De asemenea, pot indeplini criteriile pentru tulburarea bipolara daca prezinta si simptome de manie.

Simptomele tulburarii de anxietate generalizata

1.ingrijorare excesiva

2.neliniste

3.fiind usor obosit

4.probleme de concentrare

5.iritabilitate

6.tulburari ale somnului

7.tensiunea musculara.

   Daca ati experimentat aceste simptome in majoritatea zilelor timp de mai mult de sase luni si va provoaca suferinta in viata de zi cu zi, atunci este posibil sa primiti un diagnostic de tulburare de anxietate generalizata. Alte tipuri de tulburari de anxietate includ anxietatea de separare, tulburarea de panica sau fobiile, printre altele.

   Daca comparati cele doua liste de simptome, puteti vedea ca exista o oarecare suprapunere. Problemele de somn, problemele de concentrare si oboseala sunt toate simptome atat ale anxietatii, cat si ale depresiei. Iritabilitatea se poate manifesta si in forme de anxietate sau depresie (in loc de starea de spirit scazuta).

   Exista totusi cateva trasaturi distinctive. Persoanele cu depresie se misca lent, iar reactiile lor pot parea aplatizate sau atenuate. Oamenii cu anxietate tind sa fie mai atenti, deoarece se lupta sa-si gestioneze gandurile de curse. O alta trasatura distinctiva este prezenta fricii de viitor la persoanele cu anxietate. Persoanele deprimate care nu au anxietate sunt mai putin susceptibile de a fi pline de ingrijorare cu privire la evenimentele viitoare, deoarece sunt adesea resemnate sa creada ca lucrurile vor continua sa fie rau. Cu alte cuvinte, ei pot prezice viitorul pe baza modului in care se simt in acest moment.

Vorbiti cu medicul dumneavoastra

 Daca aveti anxietate, depresie sau ambele, sunt sanse ca medicul dumneavoastra sa va recomande medicamente, terapie sau o combinatie a celor doua. Urmareste-ti simptomele si tine un jurnal despre cum te simti in fiecare zi, deoarece acest lucru poate ajuta in procesul de diagnosticare. De asemenea, este important sa vorbiti si sa intrebati medicul daca crede ca aveti depresie, anxietate sau ambele. Aceasta claritate va poate ajuta sa intelegeti focalizarea tratamentului si cum sa va gestionati simptomele. De exemplu, un pacient caruia i se prescrie un antidepresiv cum ar fi un inhibitor selectiv al recaptarii serotoninei (ISRS) poate sa nu realizeze ca medicamentul a fost prescris pentru anxietatea sa, deoarece ISRS-urile sunt utilizate pentru a trata atat anxietatea, cat si depresia. Nu ezitati niciodata sa intrebati despre dumneavoastra. diagnostic, deoarece aveti dreptul la informatiile dumneavoastra personale de sanatate.