Luând naștere în America, la finalul secolului al XIX-lea, într-o perioadă în care s-au înregistrat importante premiere medicale, osteopatia este o terapie alternativă, ce promite prevenirea, diagnosticarea și vindecarea afecțiunilor prin tehnici manuale blânde și non-invazive.

Cum funcționează osteopatia?

Osteopatia funcționează prin tehnici de masaj, dar și prin exerciții de întindere a mușchilor, de postură și de mobilitate, ce urmăresc restabilirea funcțiilor organismului, cu limitarea administrării de medicamente. Ea este o terapie holistică, care abordează organismul uman ca pe un întreg, alcătuit din partea fizică, mentală și spirituală.

Integritatea structurală a organismului este fundamentală în osteopatie, aceasta asigurând o stare optimă a sănătății. Din punctul osteopaților de vedere, orice problemă la nivelul sistemului musculo-scheletal perturbă funcțiile celorlalte organe. Prin urmare, tehnicile de atingere terapeutică pot reda mobilitatea organismului, însă pot contribui totodată și la vindecarea altor probleme de sănătate, precum afecțiunile respiratorii.

Indicații terapeutice

Potrivit specialiștilor în osteopatie, această terapie s-a dovedit eficientă în ameliorarea următoarelor probleme de sănătate:

  • Afecțiunile coloanei vertebrale, precum cifoza, spondiloza, discopatia, torticolisul, discopatia lombară, hernia de disc sau sindromul de tunel carpian;
  • Afecțiunile digestive, precum sindromul de intestin iritabil, constipația sau ulcerul gastric;
  • Afecțiunile respiratorii, precum astmul;
  • Problemele posturale, cauzate de sedentarism, orele îndelungate petrecute pe scaun sau de unele traumatisme sportive;
  • Migrenele;
  • Durerile de gat;
  • Contracturile musculare;
  • Depresia, insomnia, tulburările de somn și anxietatea.

Ce beneficii poate oferi osteopatia?

Osteopatia este o modalitate de diagnostic și tratament non-invazivă, lipsită de efecte secundare asupra sănătății organismului. Ea propune adoptarea unui stil de viață sănătos și încurajează capacitatea organismului de auto-vindecare.

Aceasta se adresează afecțiunilor care afectează fiecare sistem al organismului, precum sistemul musculo-scheletal, sistemul digestiv, sistemul nervos sau sistemul imunitar. Utilizând tehnici manuale blânde, osteopatia promite să amelioreze migrenele, dar si durerile musculare și articulare, cât și să îmbunătățească elasticitatea țesuturilor.

De asemenea, ea contribuie la îmbunătățirea circulației sanguine și previne instalarea afecțiunilor, stimulând capacitatea organismului de auto-vindecare.

Cum se desfășoară o ședință de osteopatie?

O ședință de osteopatie începe prin anamneza pacientului, astfel încât osteopatul îți va adresa întrebări referitoare la stilul tău de viată, cât și la problemele de sănătate cu care te confrunți. Datorită faptului că osteopatia se concentrează atât pe vindecare, cât pe profilaxie, specialistul îți va recomanda modalități de prevenire a îmbolnăvirii și de adoptare a unui stil de viață sănătos.

După anamneză urmează un examen fizic, care va permite specialistului să îți evalueze starea de sănătate și să îți propună cele mai sigure opțiuni de tratament. Evaluarea fizică se efectuează prin palpare, procedeu ce îi permite specialistului să detecteze țesuturile care și-au pierdut din mobilitate.

Datorită faptului că osteopatia este o terapie holistică, specialistul tratează fiecare pacient concentrând-se pe importanța corpului, a  minții și a spiritului. Astfel, el va ține cont de existența unei stări depresive sau de anxietate, cât și de oricare alt factor care poate afecta calitatea vieții pacientului.

Odată cu stabilirea diagnosticului, osteopatul va începe alinierea structurilor care și-au pierdut mobilitatea, prin tehnici de palpare blânde, tratamentul nefiind dureros.

Ramuri ale osteopatiei

Există 3 ramuri importante ale osteopatiei:

  • Osteopatia structurală

Osteopatia structurală este cel mai frecvent utilizată și constă în diagnosticarea și ameliorarea afecțiunilor de mobilitate ale organismului, precum cele ale coloanei vertebrale sau ale aparatului musculo-ligamentar.

Specialistul depistează existența unor modificări ale părților moi și ale articulațiilor, iar în funcție de acestea va aplica tehnicile corespunzătoare pentru ameliorarea lor.

  • Osteopatia craniosacrală

Osteopatia craniosacrală restabilește capacitatea de auto-vindecare a organismului prin manipularea blândă a oaselor craniului, ale gâtului și ale coloanei vertebrale. Aceasta este recomandată pentru îmbunătățirea echilibrului postural, cât și pentru refacerea sistemului imunitar și echilibrarea activității sistemului nervos.

Printre indicațiile terapeutice ale osteopatiei craniosacrale se află oboseala cronică, stresul emoțional, migrenele, depresia și alte probleme emoționale.

  • Osteopatia viscerală

Osteopatia viscerală se concentrează pe zona abdominală a organismului, asupra ficatului, a splinei, a vezicii biliare și a intestinelor. Aceasta este recomandată în cazul afecțiunilor digestive, precum balonarea, constipația și refluxul gastroesofagian, dar și în cazul unor probleme emoționale, respectiv depresie, anxietate sau stres post-traumatic.

Ea contribuie la îmbunătățirea funcțiilor organelor interne și a circulației sanguine.

Cât de eficientă este osteopatia?

Studiile efectuate până în prezent arată beneficiile acestei terapii în îmbunătățirea sănătății organismului. Astfel, un studiu la care au participat 199 de persoane cu dureri de spate arată faptul că osteopatia poate aduce o ameliorare a acestui tip de durere. [5]

Un alt studiu efectuat în cadrul St Albans City Hospital, la care au participat 239 de pacienți cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani, ce sufereau de dureri cronice de spate, arată eficiența osteopatiei în ameliorarea durerii. [6]

Cu toate că există studii care arată beneficiile osteopatiei asupra îmbunătățirii funcționării organismului, aceasta este o terapie complementară, care nu poate înlocui medicina convențională.

Surse:
https://www.webmd.com/pain-management/osteopathic-medicine
https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/9095-omt-osteopathic-manipulation-treatment
https://www.nhs.uk/conditions/osteopathy/what-happens/
https://osteokineto.ro/servicii-terapii/osteopatie/
[5 ] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12838090/
[6] https://www.physiotherapyjournal.com/article/S0031-9406(07)00126-5/fulltext

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here