Lansarea comediei romantice de Craciun, Happiest Season, condusa de Kristen Stewart, ne-a facut sa aruncam o privire inapoi la cele mai bune filme de sarbatori LGBTQIA+.

Desi exista un catalog urias de filme de Craciun, doar o mana prezinta personaje LGBTQIA+ proeminente cu povesti semnificative – si iata preferatele noastre. De la o cina de Craciun ratacita pana la o poveste de dragoste interreligioasa incantatoare, va prezentam sapte capodopere cinematografice care te vor face sa razi si sa plangi.

„Cel mai fericit sezon” (2020)

In viitoarea interpretare feminina a lui Clea DuVall a clasicului fir din sifonier, in afara dulapului, o tanara, interpretata de Kristen Stewart, isi petrece Craciunul cu parintii conservatori ai iubitei ei Harper (Mackenzie Davis). Clinchul? Harper nu a venit inca la parintii ei. Este prezentat drept prima comedie de sarbatori LGBTQIA+ majora din lume, Happiest Season aduce o intorsatura ciudata unei povesti conventionale, raspandind un mesaj de speranta si acceptare intr-un an in care avem cea mai mare nevoie de el.

„Acasa de sarbatori” (1995)

In al doilea rand de regizor al lui Jodie Foster, mama singura Claudia (Holly Hunter) se intoarce acasa de sarbatori dupa ce si-a pierdut locul de munca. Acolo, ea se incredinteaza fratelui ei gay, Tommy (Robert Downey Jr), care, dupa cum se dovedeste, isi pastreaza propriile secrete. Un film de masa despre a te simti ca un strain pe terenul tau acasa, acest clasic sub-radar merita vazut pentru distributia sa ultra-talentata si portretizarea sa sincera a naturii in continua schimbare a legaturilor familiale. Faptul ca a fost regizat de o femeie ciudata este doar cireasa de pe tort.

„Piatra familiei” (2005)

In urmatorul ei rol important pe tocuri impodobite de Manolo din Sex and the City (1998-2004), Sarah Jessica Parker o interpreteaza pe Meredith, care isi petrece Craciunul cu familia liberala din New England a iubitului ei (Dermot Mulroney). Pe langa o distributie de stele, care include Diane Keaton, Rachel McAdams, Claire Danes si Luke Wilson, influenta ciudata a lui Parker si o poveste despre fiul gay Thad (Tyrone Giordano) si partenerul sau, care sunt pe cale sa devina parinti adoptivi, fa din aceasta un favorit al sarbatorilor incantator – si plin de lacrimi.

„Make the Yuletide Gay” (2009)

In aceasta comedie cu tema ciudata a erorilor, mandru Gunn (Keith Jordan) se indreapta acasa in vacanta doar pentru ca parintii sai bine intentionati din Midwest – care inca presupun ca este hetero – sa incerce sa-l puna la liceu. iubita. Daca asta nu ar fi de ajuns, iubitul lui Gunn (Adamo Ruggiero) apare neanuntat – previzibil, apare haosul. La fel de dulce si subtire din punct de vedere nutritional precum budinca de Craciun, acest film de bine nu va aduce niciun premiu Oscar, dar s-ar putea sa-ti cucereasca inima.

„Love the Coopers” (2015)

La un deceniu dupa The Family Stone , Diane Keaton se intoarce ca matriarha a unei alte familii ilustre. De data aceasta, i se alatura Timothee Chalamet, Olivia Wilde, Amanda Seyfried si John Goodman – pentru a numi cativa dintre cei de top din aceasta comedie romantica cu stele. In timp ce complotul este o afacere destul de cu cifre, merita sa ramanem pentru Anthony Mackie, al carui ofiter Williams se confrunta sa-si confrunte identitatea dupa o sesiune improvizata cu un antrenor de viata (Marisa Tomei).

„Carol” (2015)

Cate Blanchett il interpreteaza pe Carol titular in aceasta adaptare pe marele ecran, nominalizata la Oscar, a celebrului roman de dragoste al lui Patricia Highsmith, The Price of Salt . Este Craciunul 1952 si Carol se indragosteste de tanara asistenta de magazin Therese (Rooney Mara) intr-un magazin universal din New York. Filmat somptuos si jucat frumos, filmul relateaza relatia in devenire dintre cele doua femei intr-o perioada in care homosexualitatea era tabu.

„The Cakemaker” (2017)

Desi nu este strict un film de Craciun, aceasta drama israeliano-germana despre brutarul german Thomas (Tim Kalkhof) care se indragosteste de un barbat israelian casatorit, pe nume Oren, va va oferi acele perioade calde si neclare ale sarbatorilor. Dupa ce Oren moare, Thomas calatoreste la Ierusalim si se imprieteneste cu vaduva lui Oren (Sarah Adler), care nu este constienta de adevarata natura a lui Thomas. Avand in premiera recenzii excelente si, in cele din urma, devenind intrarea oficiala a Israelului pentru cel mai bun film in limba straina la premiile Oscar din acel an, acest film este o marturie a ceea ce ne uneste, indiferent de fundal sau religie.