Sanatate

Atentie la mesele copioase!

Se stie, din vremuri stravechi, ca este mult mai usor sa previi decat sa tratezi. O cantitate mare de hrana bogata in grasimi, proteine si dulciuri rafinate suprasolicita organismul si pune la grea incercare vezicula biliara. Perioada sarbatorilor este pentru multi un festin culinar. Persoanele care au avut o alimentatie vegetariana pe parcursul

saptamanilor de post trebuie sa fie mult mai atente cu alimentatia in perioada sarbatorilor. Dupa o perioada de post revenirea la alimentatia normala se face treptat si dureaza 2-3 zile. Hrana de post este mult mai usor de digerat si o trecere brusca de la alimentatie in care predomina vegetale la excesele unei mese de sarbatori gaseste organismul nepregatit

Dischinezia biliara reprezinta o disfunctie a cailor si veziculei biliare cauzata de inflamatii, litiaza („pietre”) si alti factori care impiedica evacuarea bilei in colecist. In aceste tulburari motorii ale cailor biliare extrahepatice se incadreaza hiper- si hipotonia biliara. Diskineziile biliare se manifesta prin durere, jena sau un disconfort in hipocondrul drept (in partea dreapta a abdomenului, lateral, imediat sub ultima coasta) insotita de senzatia de greata, intoleranta la grasimi, gust amar (in special dimineata) si uneori varsaturi. Afectiunea este mai frecventa la femei si la persoanele supraponderale.

Hipotonia biliara este caracterizata de aparitia durerilor abdominale insotite de migrena, astenie, gust amar si tranzit intestinal perturbat (alterneaza constipatia si diareea). Simptomele apar frecvent dupa o masa copioasa si la persoanele sedentare.

Colica biliara se manifesta prin durere intensa in partea dreapta a abdomenului, sub rebordul costal, care poate iradia in umarul drept fiind cea mai caracteristica manifestare a litiazei biliare. Durerea se poate insoti de greturi, varsaturi, agitatie.

Mesele copioase, cu un continut crescut de grasimi, maioneza, sosuri, oua, trepidatiile, emotiile negative, frigul, ciclul menstrual si unele medicamente sunt factori favorizanti pentru aparitia acestei afectiuni. Dieta bogata in proteine si grasimi stimuleaza productia de bila si eliminarea ei in intestin. Litiaza biliara poate avea complicatii severe ceea ce explica necesitatea consultarii medicului specialist.

In tratamentul dischineziilor biliare se folosesc plante cu actiune coleretica care stimuleaza secretia biliara la nivelul celulei hepatice si remedii colagoge care favorizeaza eliminarea bilei prin stimularea contractiilor veziculei biliare.

Rostopasca este folosita inca din antichitate. Datorita actiunii ei colagoge este indicata in tratarea afectiunilor biliare. La nivelul ficatului rostopasca stimuleaza regenerarea celulelor. Ea are un efect sedativ la nivelul sistemului nervos central si stimuleaza imunitatea. In doze mari (peste 4 grame de planta luata zilnic) rostopasca are efecte toxice asupra organismului uman. Astfel, ea poate provoca gastroenterita si dificultati de respiratie.

Coada soricelului datorita actiunii antispastice la nivelul colecistului se foloseste in tratamentul dischineziilor biliare. Aceasta planta are tropism la nivelul aparatului genital feminin, fiind utilizata in inflamatii la acest nivel.

Lemnul domnului prin efectul antispastic si analgezic este utilizat in vindecarea afectiunilor biliare. Planta are certe efecte antimicrobiene, stimuleaza procesul de digestie si este indicata in tratamentul unor afectiuni respiratorii.

You may also like...