Daca esti ca mine, probabil ca ai mai mult de un caiet nefolosit pe raft. De fapt, este posibil sa ai atat de multe incat nici macar nu stii ce sa faci cu ele. Nu va faceti griji insa; caietele sunt versatile si pot fi folosite pentru mai multe lucruri. Indiferent de tipul de caiet, fie ca este legat in spirala, mare, mic, punctat, cu linii sau grafic, iata cateva idei pentru a le umple.

1. Jurnal 

Acest lucru poate parea putin evident, dar jurnalul poate fi cel mai satisfacator. Va permite sa reflectati asupra vietii voastre si sa va expuneti gandurile. Cand exista ceva care ma ingrijoreaza, il scriu mereu in jurnal. Este aproape ca si cum o greutate uriasa a fost ridicata de pe mine. De asemenea, va poate ajuta sa exersati scrisul de mana si caligrafia. De asemenea, datorita adnotarilor tale, vei putea sa-ti amintesti amintiri distractive.

2. Bullet Journal/Planner

Bullet Journal este un sistem de planificare si organizare dezvoltat de designerul Ryder Carroll. Va permite sa planificati, sa setati mementouri, sa faceti liste de activitati, sa blocati timpul, sa faceti brainstorming etc. intr-un singur notebook, sporind in acelasi timp productivitatea. Oamenii care tin jurnalele tip bullet folosesc adesea jurnalele bullet, dar puteti folosi orice caiet pe care il aveti la dispozitie. Puteti chiar sa va creati propriul dvs. online.

Cand vine vorba de configurarea bujo-ului, poti alege un aspect simplu, minimalist (cum ar fi planificatorul original) sau un design mai elaborat (cum ar fi foile lunare ale Amanda Rach Lee). Totul depinde de timpul pe care il ai si de gustul tau personal. Puteti chiar sa alegeti un bullet journal care este atat minimalist, cat si artistic.

3. Vision Board Journal

Noteaza-ti toate visele mari in acest jurnal. Pentru a-ti crea propriul jurnal, deschide o noua pagina, ia niste reviste vechi, ziare sau imprima-ti propriile fotografii si lipeste-te! Poti sa faci o tabla de viziune cu obiectivele tale pentru urmatoarea luna, anul sau chiar pentru intreaga ta viata.

4. Album de insemnari

Albumele de insemnari sunt asemanatoare cu jurnalele, dar la un nivel superior. Foloseste un caiet suficient de larg pentru a-l umple cu diferite straturi de resturi de hartie, autocolante, fotografii, note mici, stampile, plicuri etc. Va recomand sa pastrati o cutie sau un folder cu toate materialele pe care le puteti folosi in albumul dvs. de insemnari. Colectati mici bucati de hartie din ziare, reviste, hartie veche de artizanat, hartie veche de impachetat sau orice alte bucati de hartie pe care credeti ca le-ati putea folosi in albumul dvs. de insemnari. Mei Ying Chow are multe videoclipuri pe canalul ei de YouTube care arata procesul ei de scrapbooking.

5. Liste

Utilizati orice caiet la alegere si scrieti liste. De exemplu, filme si emisiuni TV de vizionat, carti de citit, o lista de dorinte, o lista de cantece, retete de incercat, cuvinte noi pe care le-ati invatat etc. Cand ati terminat de vizionat acel film sau cand sunteti pe cale sa sari in gol (care a fost pe lista ta de luni de zile), il poti bifa sau bifa.

6. Jurnalul de vis

Cand te trezesti dimineata, noteaza tot ce iti amintesti din visul din noaptea precedenta. Asigurati-va ca aveti jurnalul pe noptiera sau langa pat. Este distractiv sa te uiti inapoi la vise si sa vezi cat de ridicole au fost. Scrieti-va in mod continuu visele va va ajuta sa va imbunatatiti memoria si va veti putea aminti mai usor visele mai tarziu.

7. Jurnalul de recunostinta

Scrie tot ceea ce esti recunoscator in acest caiet. Puteti sa-l faceti un pic ca un album de insemnari cu diferite straturi si culori sau puteti sa o pastrati simplu si sa scrieti o lista. S-a demonstrat ca recunostinta imbunatateste somnul, reduce nivelul de stres si va ajuta sa aveti o perspectiva mai pozitiva asupra vietii.

8. Registrul de carte

Carti, carti si mai multe carti. Faceti un tabel cu cartile in asteptare cu toate cartile pe care doriti sa le cititi si altul cu toate cartile pe care le-ati citit. Puteti face un tabel cu numele cartii, autorul, cand ati inceput si ati terminat de citit-o si o evaluare cu stele. Puteti chiar sa faceti difuzari pe toata pagina cu o recenzie a unei anumite carti care v-a placut cu adevarat sau nu v-a placut deloc.

9. Jurnal de filme si emisiuni TV

Iti place sa te uiti la filme si emisiuni TV? Acest jurnal ar fi similar cu jurnalul de carte, dar pentru filme si emisiuni TV. Faceti liste cu ceea ce ati dori sa vizionati, o pagina de evaluari, pagini separate de recenzii, pauze cu actorii tai preferati si seriale/filmele in care au jucat si poti chiar sa urmaresti episoade pentru a vedea cat de departe ajungi. intr-o serie.

10. Bloc de scris

Iti place sa scrii? Ei bine, un caiet de scris este ceva ce trebuie sa ai! Puteti planifica si schita povesti, puteti scrie poezii, puteti introduce citatele preferate din carti, puteti face o lista cu cuvintele interesante pe care le-ati invatat (de exemplu, sinonime pentru cuvantul „vorbeste”) si multe altele! De asemenea, puteti doar sa notati ideile care va vin in minte pe parcursul zilei, iar cand veti primi blocarea scriitorului in viitor, va puteti uita in urma si va puteti alege ideea preferata. Un bloc de scris poate fi orice vrei, asa ca fii creativ!

11. Scrisori netrimise

Ti-ai dorit vreodata sa spui ceva cuiva, dar nu ai reusit sa o faci? In loc sa exprimi toate acele emotii de furie, durere sau iubire direct fata de ei, scrie-le o scrisoare intr-un caiet de „lucruri pe care as dori sa le spun” sau „scrisori netrimise”. Desigur, scopul ideii nu este sa le trimiti, dar te va ajuta sa te simti usurat si te poate ajuta sa cresti din persoana care ai fost cand ai simtit acele emotii.

12. Parole

Luati un caiet sau un caiet mic si scrieti parolele pentru toate conturile dvs. pentru a le aminti. (Unele idei includ: contul dvs. Google, conturile de retele sociale, conturile de site la care v-ati inscris etc.)

13. Jurnal de poezie si arta

Foloseste acest caiet pentru a-ti scrie poezia si a copia pe cele ale altor poeti. Acest caiet poate fi, de asemenea, un hibrid intre un jurnal de arta si un jurnal de poezie. Exprimati-va creativ si nu va faceti griji prea mult pentru a face greseli. Cu cat este mai imperfect, cu atat va parea mai brut si mai real. La fel ca albumele de insemnari, folositi bucati de hartie, reviste, fotografii, stampile, autocolante si orice altceva considerati potrivit.

14. Caiet pentru o limba noua 

Daca invatati o limba noua, o idee grozava este sa creati un caiet de limbi, deoarece va va permite sa urmariti vocabularul pe care l-ati invatat. Puteti face calendare in care puteti stabili obiective de invatare a limbii straine, puteti scrie reguli gramaticale si note si puteti exersa scrisul in limba. De exemplu, imi place sa tin un jurnal in limbile pe care le invat. In acest fel, pot revizui vocabularul de baza pe care il folosesc zilnic. Daca urmati cursuri online (cum ar fi Duolingo, de exemplu), va puteti urmari si progresul.

15. Caiet de schite

Fie ca esti un artist pasionat si iti place sa desenezi sau doar la inceput, un caiet de schite este o necesitate. Va va permite sa exersati desenul si schita inainte de a trece la proiecte mai mari, cum ar fi un tablou. Poti desena case in cartierul tau, oameni sau orice altceva in mediul tau.

16. Jurnal de natura

Strangeti flori, frunze si alte plante botanice in caiet. Etichetati-le: ce sunt, unde le-ati gasit si cand le-ati gasit. Asigurati-va ca adaugati o multime de fotografii si desene pentru a-i oferi o senzatie vizuala. Imi place sa folosesc acuarele si sa pictez zona in care ma aflu. De exemplu, o gradina sau un parc. De asemenea, puteti folosi acest jurnal pentru a tine evidenta plantelor pe care le plantati in gradina dvs. Puteti face un tabel cu numele plantei, cand ati plantat-o ​​si cat de des trebuie udat etc. Puteti face fotografii inainte si dupa gradina dvs. sau puteti face o fotografie a gradinii dvs. in fiecare luna si o puneti in jurnal pentru a va urmari progresul.

Daca mergeti la camping sau la drumetii, inregistrati acele aventuri si in acest jurnal. Introduceti fotografii ale muntilor pe care i-ati vazut sau ale animalelor pe care le-ati vazut. Posibilitatile pentru un jurnal de natura sunt nesfarsite… exploreaza diferite idei si vezi ce iti place cel mai mult!

17. Caiet pentru notite 

Foloseste orice caiet pe care il ai pentru a lua notite de la oricare dintre clasele tale. Un sfat bun este sa codificati cu culori anumite sectiuni. De exemplu, titlul lectiei, antetul, ar trebui sa fie intotdeauna intr-o singura culoare, astfel incat sa il puteti distinge de restul notelor dvs. De asemenea, puteti utiliza culori diferite pentru subtitluri, definitii, exemple, date si evenimente, informatii importante, termeni cheie, informatii suplimentare etc.

18. Jurnal de retete

Urmariti TOATE retetele pe care doriti sa le incercati, retetele preferate etc. Puteti chiar sa separati caietul in sectiuni (mic dejun, idei de masa, cina, deserturi, hack-uri de mancare TikTok si bauturi). Este propria ta carte de retete personalizata!

19. Jurnal de calatorie

Jurnalul de calatorie dus-intors se intoarce si nu am putea fi mai entuziasmati. Baza jurnalului inainte si inapoi este sa scrieti scrisori cuiva si sa trimiteti caietul unui prieten, unei rude sau oricui altcineva si sa-i cereti sa va scrie o scrisoare inapoi pe pagina urmatoare. Puteti, de asemenea, sa introduceti cateva fotografii, sa scrieti niste poezii, sa faceti ceva arta etc. In acest fel, veti avea un jurnal comun si o colectie de scrisori dus si inapoi pe care sigur le veti pretui pentru mult timp.

Daca aveti un caiet gol, speram ca aceste 19 idei va vor inspira sa-l umpleti. Puteti alege sa amestecati si sa potriviti diferite idei sau sa aveti un caiet dedicat fiecarei idei. Amintiti-va ca nu va limitati la aceste 19 idei. Posibilitatile de a va umple caietele sunt nesfarsite, asa ca nu va simtiti presati sa le folositi doar pentru un singur scop.