Cu totii am facut curatenie in dulapul cu haine la un moment dat. O sarcina care este obositoare si dureaza de obicei mult timp. Aceasta oboseala care ne determina sa ordonam, sa clasificam si sa mutam obiecte sau imbracaminte, este atat de epuizanta  pentru ca in adanc presupune un mare efort mental. Nu numai ca trebuie sa organizezi dulapuri, este si necesar sa organizezi ideile.

Atunci cand organizam o camera sau un dulap, nu pur si simplu mutam obiecte sau haine dintr-un loc si aruncam articolele vechile sau pe care nu le mai folosim. Este vorba despre ordonarea ideilor, intrucat subconstientul nostru proceseaza amintiri legate de aceste obiecte sau haine, retraind unele situatii si hotarand daca ne sunt utile sau nu.

Ordinea incepe cu eliminarea obiectelor in exces din viata noastra. Pentru ca, este mania de a depozita tot ceea ce provoaca un exces de obiecte in fiecare casa sau birou. Asa ca este necesar sa stii sa scapi de unele obiecte si/sau haine. Este o sarcina care provoaca anxietate multora si care prin metoda KONMARI poate deveni realitate fara prea multe dificultati.

„Organizarea incepe cu eliminarea”.

-Marie Kondo-

Idei de organizare

Atunci cand decidem sa pastram un obiect accesoriu, este pentru ca intr-un fel suntem inca legati de o serie de senzatii pe care acesta le evoca in noi, senzatii care pot fi atat vesele, cat si triste sau chiar dulci-amare. Dar daca il lasam sa plece cumva, dam loc noului. Ordinea este un element mai important decat cred multi oameni.

Adevarul este ca  mentinerea unui spatiu ordonat, fie la noi acasa, fie la locul de munca, este o sursa de liniste si fericire . Mentinerea ordinii in viata de zi cu zi ne face mai usor sa ne mentinem capul organizat, stabilind relatii mai eficiente si practice intre ganduri si idei .

A crea spatiu fizic in dulapurile noastre inseamna a crea spatiu in viata noastra.

Prin aceasta nu vrem sa spunem ca trebuie sa scapi de tot si cu atat mai putin in aceste vremuri. Inseamna ca nu este pozitiv pentru noi sa ramanem atasati de o imbracaminte familiara pana la infinit si dincolo, chiar daca amintirile atasate de acesta sunt pozitive. Trebuie sa mergem inainte si sa facem loc noului, chiar daca asta ne sperie . Este paradoxal, dar adevarul este ca singurul lucru de care multi se tem este un viitor care urmeaza sa vina si poate un prezent pe care nu sunt (sau suntem) capabili sa-l aprecieze.

Hainele si obiectele norocoase

Cu totii am avut o piesa de imbracaminte pe care am purtat-o ​​iar si iar, pana cand nu am avut de ales decat sa o aruncam pentru ca fusese rupta si, chiar inutilizabila, am aratat o oarecare rezistenta la a scapa de ea. Poate pentru ca am trait multe momente speciale alaturi de ea, cum ar fi mersul la concertul cantaretei noastre preferate, intalnirea cu o persoana speciala, petrecerea unei nopti de neuitat cu prietenii…

Am avut sau cel putin am auzit de vesminte sau obiecte de noroc, acea haina speciala care ne da noroc la un examen sau la o intalnire . Piciorul acela de iepure, trifoiul norocos sau un simplu breloc pe care ni l-a daruit o persoana draga…

Cu toate aceste experiente, ne legam emotiile de amintirile noastre si de obiectele sau imbracamintea noastra . In timp, aceste piese vestimentare sau obiecte se uzeaza si este timpul sa ne luam ramas bun de la ele, ceea ce uneori nu este usor, dar este necesar, lasand loc pentru ceva nou. La noile obiecte si haine, la noile amintiri, la noile experiente pe scurt.

Daca nu lasam loc noului, riscam sa ne ancoram vesnic in trecutul nostru.

Lasa trecutul in urma

In anumite circumstante putem obtine putere din amintirea anumitor momente. Acestea sunt de obicei circumstante in care trebuie sa facem un pas inapoi pentru a castiga impuls inainte. Pe de alta parte, si cu rare exceptii,  numai daca suntem curajosi si ne luam ramas bun de la trecut cu recunostinta, vom lasa loc unor noi experiente , care sa ne permita sa clarificam si sa ordonam ideile, traind prezentul mai intens si construind viitorul. cu speranta.

Prin a nu arunca anumite obiecte -CD-uri, gadgeturi, haine rupte si decolorate etc.-  ceea ce facem este sa ne agatam de trecut.  In acest sens, spatiul in care traim ar trebui sa fie pentru persoana in care devenim, nu pentru persoana care am fost in trecut.

Aceste curatari de dulap, dar mai ales de emotii si amintiri, sunt si mai necesare in procesele de doliu. Atunci cand pierdem o persoana iubita, fie pentru ca ea moare, fie din cauza unei despartiri sentimentale sau de orice alt fel, renuntarea la bunurile sale ne ajuta sa facem fata pierderii.

Desigur, fiecare persoana are nevoie de timp si trebuie respectat. Nu este necesar sa scapi de tot deodata. De fapt,  a face aceasta curatare brusc si nepregatit nu va ajuta; dimpotriva, poate agrava durerea si „infecta” rana.  Noi insine vom putea detecta cand suntem gata sa renuntam la anumite bunuri ale acelei persoane dragi; trebuie doar sa ne ascultam inimile.

Metoda KONMARI

Exista o serie de linii directoare cu care sa mentineti ordinea, mai ales in dulap, prin metoda KONMARIAcestea sunt doar cateva dintre cele mai importante:

  • Mentinerea tuturor articolelor de imbracaminte in pozitie verticala este esentiala pentru a face totul mai usor de vazut si identificat .
  • Cel mai important lucru despre metoda este sa stii sa comanzi si sa arunci toate acele lucruri care nu sunt folosite. Ridicati obiectele unul cate unul cu mainile. Sa putem sti daca ii iubim sau nu, gandindu-ne daca ne fac fericiti, cand le folosim… si daca decidem sa nu le pastram, trebuie sa le dam drumul, luandu-ne la revedere cu recunostinta pentru bine. ori pe care le-am impartasit.
  • Nu este necesara separarea hainelor pe anotimpuri. Cel mai bun lucru este sa avem totul la indemana si sa scapam de acele haine pe care stim ca in sezonul viitor nu le vom mai purta. Potrivit specialistului, dupa curatarea hainelor ar trebui sa ramanem cu mai putin de o treime din ceea ce aveam.
  • Hainele agatate ocupa mult mai mult spatiu  decat hainele pliate si sunt mai incomod de vazut si de selectat cand ne vom imbraca. El sfatuieste sa indoiti tot ce puteti si sa agatati pur si simplu ceea ce aveti nevoie, cum ar fi camasi sau jachete.
  • La stivuire nu suntem constienti de ceea ce avem , hainele de jos sunt uitate, iar cele de dedesubt sunt zdrobite.
  • Solutiile de depozitare  (dulapuri, containere…) nu sunt necesare. Desi pare incredibil, au tendinta de a complica comanda.

Pe scurt, curatarea este necesara pentru a ne imbunatati starea de bine. Curatarea spatiului nostru vital inseamna a crea spatiu in viata noastra pentru a ne deschide catre noi experiente, catre experiente necunoscute, prin urmare este parasirea zonei noastre de confort. Dintre toate acele emotii, amintiri si idei care ne sunt familiare si guvernabile, sa lasam spatiu si sa ne deschidem pentru a trai prezentul si a ne construi viitorul.