Romantismul a fost o miscare artistica si sociala care a aparut dupa Iluminism la sfarsitul secolului al XVIII-lea, in Germania si Anglia. Ei insusi a propus o ruptura esentiala fata de suprematia anterioara a ratiunii, stiintei si burgheziei, aparand ca artistul trebuie sa se elibereze de aceste legaturi pentru a-si exprima liber potentialitatile si sentimentele.

In acest articol ne vom dedica abordarii principalelor caracteristici ale romantismului literar, explorand autorii si cele mai remarcabile lucrari. 

Ce este romantismul literar?

Desi termenul romantic este folosit in mod popular ca un adjectiv legat de iubire, romantismul literar cuprinde un spectru mult mai larg de semnificatii. Este adevarat ca sentimentalismul a devenit total relevant in aceasta perioada, dar imaginatia, intuitia, fantezia, idealurile si dorintele au ocupat si ele un loc fundamental . Eforturile sale s-au concentrat pe abolirea ratiunii ca element fundamental, afirmand ca aceasta nu este suficienta pentru explicarea si intelegerea fenomenelor realitatii.

Denumirea acestei miscari a fost folosita ca antonim al stilului clasic si greco-latin, diferentiandu-se de literatura medievala si baroca, precum si de curentele ei precedente: iluminismul si neoclasicismul. Dupa origini, romantismul literar s-a raspandit rapid in toate colturile Europei , perioada sa coincizand cu Revolutia Franceza si aparandu-si principiile: libertatea, egalitatea si fraternitatea.

Trecand oceanul, diferitele tari ale Americii scufundate in valuri puternice de independenta au preluat din romantism ideea de patrie ca ceva viu , hranindu-se din cultul sau al autonomiei si singularitatii si gasind in aceasta miscare cote mari de speranta si forta. In acest sens, trebuie remarcat ca fiecare teritoriu a colorat romantismul literar cu culorile sale particulare si circumstantiale , inerente proceselor istorice suferite de societatile momentului.

Care sunt caracteristicile romantismului literar?

Romantismul s-a caracterizat prin efectuarea unei rupturi clare fata de normele sociale si formale din literatura , ajungand chiar pana acolo incat sa propuna ca, pentru creatia artistica, autorul sa se desprinda la randul sau de structurile sale personale anterioare pentru a da nastere noutatii. . In acest sens, poezia si proza ​​au fost eliberate de ghidurile lor traditionale , permitand instrumente si formate neutilizate anterior. Astfel, de exemplu, au aparut romanele incomplete si, odata cu ele, intelegerea frumusetii continute in enigmaticul .

Autorii romantici au simtit o distanta de necontestat fata de lumea din jur, fapt care se manifesta in pasaje pline de melancolie si dezamagire , sentimente comune in scrierile produse in aceasta perioada. Asa apare eroul rebel , detasat de reguli si traditionalisme si dedicat neobosit luptei impotriva nedreptatii sociale. Un erou care isi revendica subiectivitatea, sentimentele, fanteziile, dorintele si nonconformismul sau , denotand insuficienta paradigmei rationaliste.

O alta trasatura fundamentala a romantismului literar este exaltarea sinelui, individualismul si subiectivismul . La nivel macro, aceasta s-a exprimat intr-o valoare puternica a nationalului si a popularului , apeland la randul sau la liberalismul inteles ca potentiala autonomie. Autorii cautau cuvinte autentice si personale pentru a-si povesti emotiile, facand-o in cel mai real mod posibil pentru ca cititorul sa le poata intelege si sa le faca proprii. La fel, abandonarea „calculabilului” si a precisului introduce dimensiunea naturii ostile si salbatice, si credinta in destin ca factor inalterabil desprins de vointa umana .

Autorii romantismului literar si principalele lor lucrari

1. Johann Wolfgang von Goethe – Fausto

Goethe (1749-1832) a fost unul dintre cei mai recunoscuti scriitori din cadrul miscarii romantice , devenind o referinta atat in ​​Germania natala, cat si in restul lumii occidentale. A fost romancier, poet, dramaturg si chiar si-a dedicat eforturile lumii stiintifice. Acest lucru este izbitor, in parte, pentru ca romantismul s-a dezvoltat pe partea opusa a ratiunii si a logicii. Cu toate acestea, Goethe ne invata puterea reconcilierii si a transcendentei , unificand contrariile in opere de o imensa valoare culturala.

Opera sa cea mai recunoscuta este Faust , una dintre cele mai mari productii literare din lume. In aceasta carte, exaltarea ego-ului fiintei umane este extrem de prezenta , demonstrand in ce masura este capabil sa se ajunga la sine in urmarirea dorintelor sale. Multi au sustinut ca aceasta lucrare a avut puterea de a-i transforma pe cei care o citesc. Altii o concep ca una dintre cele mai umane si fermecatoare compozitii datorita abordarii sale profunde asupra existentei si spiritului .

2. Victor Hugo – Les Mizerabili

Victor Hugo (1802-1885) a fost un alt dintre marii exponenti ai romantismului literar, ocupand o pozitie de relevanta in domeniul literelor franceze. A fost un artist polivalent, extrem de interesat de politica si de diverse evenimente socio-culturale . Acest lucru se manifesta cu vehementa intr-una dintre lucrarile sale rafinate, Les Miserables , publicata in 1862 si considerata in prezent una dintre cele mai importante si transcendentale lucrari ale secolului al XIX-lea.

Victor Hugo, un cronicar al realitatii franceze la acea vreme, a fost unul dintre eroii rebeli mentionati mai sus. Luptand impotriva ultrajelor lumii, isi incheie povestea cu cantecul: „… atata timp cat exista ignoranta si mizerie pe pamant, cartile de genul acesta s-ar putea sa nu fie inutile”. Les Miserables spune povestea lui Jean Valjean, un fost condamnat care a fost inchis de douazeci de ani pentru ca a furat o bucata de paine si care isi dedica restul zilelor luptei impotriva mizeriei si a nedreptatii.

3. Edgar Allan Poe – Corbul

Cel mai celebru poem din cartile lui Edgar Allan Poe (1809-1849) reprezinta un punct culminant al carierei sale. De fapt, o scrie in anii sai de maturitate, confruntat cu pierderea sotiei si in contact cu temerile sale perene. Moartea, imediata sa, singuratatea, abandonul si literatura ca scuza pentru a exprima durerea , sunt temele centrale ale poemului considerat unul dintre cele mai recunoscute exemple de literatura poetica si romantica de limba engleza.

Dincolo de valoarea sa literara, despre care inca se discuta,  are o forta interna care o plaseaza ca o capodopera. Poe a incercat o combinatie de eruditie si emotie, evidentiind nuantele personajului chinuit si numeroase referiri la diverse lucrari. Inovatorul romanului gotic ne prezinta o carte in care emotiile ating varfurile terorii si cititorul le absoarbe cu o usurinta absoluta.

4. Rosalia de Castro – Cantares Gallegos

Pe teritoriul spaniol o gasim pe Rosalia de Castro (1837-1885) ca unul dintre principalii exponenti ai romantismului literar. Poetul din Galicia ne-a lasat mostenire o opera caracterizata prin expresia aprecierii si a dorului fata de patria ei , la care se adauga ca multe dintre cartile ei sunt scrise atat in ​​spaniola, cat si in galizica. Acest fapt ne pune pe calea subiectivitatii lor, a atasamentului lor, a valorii acordate culturii lor si a emotiilor lor cele mai profunde , care folosesc cuvantul ca vehicul fundamental.

Cantares Gallegos a fost publicat in 1863, data la care in prezent este sarbatorita Ziua Literelor Galice. Societatea rurala in care a crescut Rosalia de Castro este infatisata in fiecare dintre Cantarele ei , poezii cu caracter costumist, social, intim si emotional. Scopul autoarei este sa-si pastreze atat limba galica, cat si memoria patriei sale , descriind fiecare dintre colturile sale cu o frumusete delicata si o melancolie marcata. In acest fel, si prin rime care creeaza o senzatie muzicala plina de simbolism, autoarea isi va ridica vocea feminina pentru a ne povesti despre cele mai importante episoade din iubita ei Galitie.

5. Mary Shelley – Frankenstein

Mary Shelley (1791-1851) inchide lista noastra de autori de romantism literar cu capodopera ei, Frankenstein , o icoana a literelor universale care continua sa ne surprinda generatie dupa generatie. Este considerata unul dintre primii autori de science fiction din istorie, iar contributiile ei au imbogatit diferite domenii intelectuale si culturale , precum filozofia, teatrul si eseul.

Frankenstein spune povestea lui Victor, un om de stiinta inconformist obsedat de misterul inceputului vietii, care va desfasura productia artizanala a unui om prin excavarea mormintelor si exproprierea de corpuri necunoscute . Cu ingredientele in mana, va asambla membre si va coase bucati de cadavre intr-o unitate terifianta, careia ii va aplica o scanteie de curent electric capabila sa aduca la viata neinsufletitul. O productie literara plina de fantezie si emotii. Nu ratati sansa de a o citi!