Home Timp Liber Top 3 lucruri pe care sa (nu) le vezi in Londra

Top 3 lucruri pe care sa (nu) le vezi in Londra

O sa comit un sacrilegiu afirmand asta, dar sunt si lucruri pe care nu ar trebui sa le vizitezi in Londra, si nu ma refer la cartiere rau famate. Londra e genul de oras a carui lista de atractii turistice pe care “trebuie” sa le vizitezi e foarte mare si inspaimantatoare. Ca sa bifezi toate locurile, probabil ca ai nevoie de vreo 10 zile de umblat, experimentat, absorbit informatie, simtit bine… la sfarsitul carora o sa ai nevoie de alti pantofi si de o alta vacanta.

Asa ca hai sa taiem niste locuri aglomerate, scumpe, comerciale care nu aduc o mare valoare experientei tale londoneze. Dimpotriva.

1. London Eye

E mare, se invarte, e unul dintre noile simboluri ale Londrei si ar fi bine sa-l admiri de la departe. Sau, daca atractia e foarte mare, de sub. Daca vrei sa te urci in el, ar trebui sa stii urmatoarele: cozile sunt ca cele de pe vremea lui Ceausescu, pretul e in tavan ( in jur de 16 lire sterline) si distractia de abia de acum incepe. Vei intra intr-o capsula impreuna cu alti 13 -14 oameni. Sistemul de ventilatie nu face fata si temperatura din interior va fi mai ridicata decat cea de afara. (Asta e un avantaj daca prindeti o zi cu ploaie torentiala si grade doar vreo 10). Oamenii se vor invarti constant, vrand sa se pozeze din fiecare unghi al privelistii de 360 de grade. E posibil ca poza ta sa arata la final ceva in genul: asta sunt eu, asta e Gigi, ala e Big Ben si pe astia doi nu-i cunoastem.

Londra arata fain de deasupra dar va trebui sa cantaresti bine daca merita efortul (si timpul si banii), mai ales cand ai la dispozitie alternative precum cupola catedralei Saint Paul. Mai putin aglomerata, aer curat si ceva mai putini bani – vreo 12 sterline.

2. Madame Toussands

Faimosul muzeu cu figurine de ceara, aglomerat, scump (bilet intre 14 si 28 de sterline/adult), care te lasa la sfarsit cu un mic gust amar in gura. Statuile au fost mai putine decat ma asteptam. In ciuda promovarii si reputatiei, unele nu prea semanau cu vedetele ale caror copii erau. Altele erau foarte solicitate – practic, trebuia sa stai la coada sa-ti faci o fotografie de gatul lui David Backham sau al lui Bruce Willis (cel care il recunoaste pe Bruce fara sa se uite pe placuta primeste o acadea). Din punctul meu de vedere, muzeul e un fel de barometru al vedetelor: daca cineva are statuie acolo, ca e “cineva”(f%^king famous). Daca nu e prezent, inseamna ca trebuie sa mai munceasca un pic. In alta ordine de idei, muzeul a actionat corect politic si a pus-o pe Printesa Diana la un cu totul alt palier decat cel al familiei regale – o fi fost Printesa Inimilor, dar nu merita locul asta central.

Totusi, a fost ceva care mi-a placut: o calatorie cu un minirollercoaster prin istoria Londrei. Una care nu merita insa atatea lire.

3. Westminster Abbey

Sugerez sa te invarti un pic prin jurul catedralei, eventual sa te asezi pe iarba si sa privesti elementele gotice, dar sa nu intri inauntru. Te va costa 12 lire si cu banii astia poti sa mananci la un restaurant cu specific asian (nu mai tin minte deca era sud-korean sau malaezian, dar mancarea era buna si potrivita si pentru vegetarieni). Catedrala este foarte foarte aglomerata: toate personalitatile, indiferent de domeniu, au o placa comemorativa pe perete sau pe jos (ai grija unde calci, caci s-ar putea sa calci pe cineva). Sau au o statuie. De fapt, catedrala se mandreste cu faptul ca peste 3000 de oameni sunt ingropati acolo. Exista un asa numit “Colt al poetilor” in care nu au putut incapea toti poetii. Din acest punct de vedere, catedrala e mai mult o galerie-muzeu-cimitir. Loc de rugaciune/reculegere a incetat de mult sa mai fie.

In loc de Westminster Abbey, mai bine Catedrala St. Paul.

Si acu sa trecem la locurile pe care e musai sa le vizitezi/experimentezi.

1. Croaziera pe Tamisa

Sunt minim trei curse pe zi, programate in functie de flux si reflux. Tamisa nu e un rau lenes, ci unul activ, care isi schimba volumul si nivelul apei zilnic, seara ajungand sa fie cu 7 metri mai inalt decat era dimineata. Daca apele sunt umflate, vaporasul nu poate trece pe sub poduri. Informatii detaliate despre acest aspect le puteti afla de la ghid, care va va povesti intr-o minunata engleza britanica istoria celor mai interesante cladiri dintre Podul Westminster si Tower Bridge. Pretul e in jur de 12 lire (cu London Pass este mai putin) dar umorul britanic face toti banii.

2. Pub

Orice pub! Cu cat are numele mai ciudat, cu atat mai bine: The Dog and the Duck, The Plaugh, The Dolphin Tavern etc. Ai auzit probabil in toate filmele englezesti de “fish and chips” (peste cu cartofi prajiti) si ce loc mai potrivit sa le savurezi decat un pub? Recomand sa va alegeti ora cu grija, caci pe la 5-6 seara toata lumea iese de la servici si intra in pub, iar la ora 11 se inchid toate, dat fiind ca a doua zi se munceste si omul trebuie sa fie odihnit si treaz.

3. The Natural History Museum

Desi se numeste muzeu, nu este ceea ce definim noi “muzeu”. Este mai degraba un mare laborator, unde totul este intractiv: de la T-Rexul care se misca amenintator pana simularea celui mai devastator cutremur din Japonia. Exponatele sunt facute si aranjate in asa fel incat omul si puiul de om sa inteleaga lumea in care traieste si fenomenele care o guverneaza.

Intrarea: gratuita. Experienta: de neuitat. Daca esti insotit de copii, dupa aceasta vizita nu o sa trebuiasca sa-ti mai faci griji in legatura cu notele de la geografie si biologie.