Oamenii se uita la filme dintr-o multime de motive. Unii ca sa scape din propria lor viata in timp timp de o ora si 40 de minute, altii ca sa fie incantati, ingretosati, uimiti sau infricosati. Iar altii ca sa gaseasca mici franturi de inspiratie atunci cand simt ca vietile lor nu mai merg in nicio directie. Si noi am facut parte din ultima categorie si tocmai de-asta ne-am gandit sa facem o lista a celor mai inspirationale speech-uri din filme. Nu, nu e vorba despre orice fel de speech-uri. E vorba despre speech-urile alea care sunt atat de puternice incat or sa te faca sa te ridici de pe scaun si sa faci chestia aia pe care amani sa o faci de multa, multa vreme. Stii ca exista una, asa ca arunca un ochi peste discursurile de mai jos si nu o mai amana!

N.r.: ordinea e aleatorie.

1. Any Given Sunday

Un antrenor de fotbal se uita bine la el insusi, apoi le cere fotbalistilor pe care ii antreneaza sa faca la fel. Poti sa accepti prezentul si circumstantele nefavorabile sau poti sa lupti ca naiba pana cand ele se transforma in contextul de care ai nevoie.

2. Independence Day – discursul presedintelui Whitmore

Stii filmul. Extraterestii tocmai au cucerit Pamantul. Presedintele a organizat o celula de criza care sa se lupte cu ei, numai ca nimeni nu stie daca vor iesii vii din asta. Whitmore le tine un discurs despre munca de echipa, libertate si – cel mai important – despre NOT GIVING UP.

3. Gladiator – As One

Generalul Maximus le tine gladiatorilor un discurs care, in mare poate fi rezumat la asta: „Stand alone, you die. Stand together and we can win.”

4. Braveheart

William Wallace ii indeamna pe oamenii din filmuletul asta sa lupte pentru libertatea lor si sa nu mai traiasca nici macar o zi in sclavie. Discursul asta te face sa iesi in lume si sa vrei sa muti muntii din loc. 🙂

5. Network – Mad As Hell

Howard Beale tocmai a fost concediat si… mai incolo vezi tu. Must watch. Pentru un film care a aparut acum 37 de ani, Network e inca foarte-foarte-foarte relevant si actual…

6. Peaceful Warrior – Take Out The Trash

Socrate il invata pe Dan cate ceva despre gunoi. „Gunoiul e ceva care te impiedica sa faci singurul lucru care conteaza… acum, aici”, cam la asta se rezuma mesajul.

7. Rocky – It Ain’t How Hard You Hit

Rocky te invata sa nu mai dai vina pe altii si sa iti asumi responsabilitatea pentru propriile greseli.

8. Hoosiers – I Don’t Care What The Scoreboard Says

Antrenourul Dale vorbeste despre castigatori si invinsi. Uita de tot si da-ti silinta sa obtii ceea ce iti doresti, cam asta e mesajul lui.

9. The Legend Of Bagger Vance

Bagger Vance spune multe lucruri, insa cel mai important e sa te uiti in interiorul tau, sa descoperi ce iti place si sa faci orice e nevoie pentru a obtine lucrul ala.

10. 300 – Spartaaaaaaaaaaaaaa!

Discursul asta nu mai are nevoie de nicio prezentare. 🙂