Lucrurile cu adevarat valoroase nu se vor demoda niciodata. Acelasi lucru putem spune si despre antichitati, acele opere de arta vechi care au fost colectionate si restaurate de-a lungul anilor. Pentru cei care tin sa aduca putina istorie in casa lor, orientati-va catre un decor cu obiecte unde varsta conteaza.
Desi cuvantul antic are cateodata conotatii negative, de data aceasta ne vom referi la el ca la ceva pretios si impunator. Nu sunt multi care ar reamenaja decorul minimalist in schimbul unuia cu antichitati, insa pentru asta a aparut curentul „shabby chic”. Macar asa sper sa iti captez atentia.
„Sa faca din ceva util, practic, frunctional, un lucru frumos, iata datoria arhitecturii.” – Arhitectura fericirii de Alain de Botton, 40RON.
Antichitatile sunt obiecte de colectie, dorite pentru varsta lor – un obiect de decor este cu adevarat antic odata ce a depasit 100 de ani -, frumusete, raritate, succesul restaurarii si sa nu uitam de atasamentul doritorului. Pentru ca nu sunt multi care isi permit un astfel de obiect „centenar”, decorurile despre care vorbesc sunt si mai tinerele.
Deoarece nu vreau sa discriminez si pentru ca tin la obiectele antice, cu istorie, magnetofoanele, masinile de scris (care din pacate au fost inlocuite complet de calculatoare) sau de cusut, aparatele foto din anii ’40, toate intra pe lista de cumparaturi vintage. Cu multe dintre aceste obiecte puteti face cunostinta in galeria foto de mai jos si daca aveti rabdare, fiecare are cate o poveste de impartasit.
Daca esti interesat de istorie, stilul antic incepe cu cel egiptean, indian, chinez si japonez, ca sa continuie cu cel grec si roman. Arhitectura a evoluat, dealtfel si stilul deco al caselor: bizantin, islamic, romanic, gotic. Epoca moderna ne aduce alte stiluri de la cel Baroc, la Rococo si Clasic, ca sa ne minunam apoi cu inventia „Empire” sau „Biedermeier”.
Obiecte de lux care nu se demodeaza
In zilele noastre, din punct de vedere al designului interior, toate stilurile se imbina. Dealtfel in sufrageria mea troneaza o canapea ce aduce un pic a stilul Rococo (lemn „sacrificat” de mana unui artist, cu sculptura luxoasa, insa confortabil datorita constructiei), pe care cateodata imi doresc sa o restaurez, sa ii schimb fata, dar niciodata nu apuc.
Daca ai vreodata curiozitatea sa mergi intr-un magazin de mobila, acolo vei observa liniile curbate ale perioadei Rococo, cele drepte si minimaliste ale Clasicismului, dar in special liniile Empire: materiale grele, lemn rosu sau Wenge (negru-maroniu), care a ajutat stilul Biedermeier sa evolueze in obiecte ce exclud surplusurile arhitecturale.
Multe canapele, scaune, mese sau biblioteci cu aspect antic inca se produc, iar la scara mare sunt obiecte de lux care nu se vor demoda niciodata. Si cu toate ca au mai putin de 100 de ani, mult mai putin, cu ele te poti intalni in categoria de mai jos.
Shabby Chic Decor
Cei carora urechile nu au facut cunostinta cu „desacralizarea arhitecturala”, in designul interior apare glamorosul „shabby chic”. Pentru ca multi nu inteleg consumul frenetic din zilele moderne, acestia se intorc la lucrurile frumoase, dar vechi, motiv pentru care li s-a inventat un nou „curent”, stil ce se rezuma la calitate in locul noutatilor.
„Shabby chic” este o forma de design interior, unde decorul este alcatuit prin doua metode: achizitionarea de antichitati sau cumpararea de lucruri noi, cu aspect vintage. Acest mod de a decora o locuinta se muleaza cel mai bine pe gusturile feminine, dornice de minimalism si delicatete, de aceea existenta cuvantului „chic”.
Magazine online de antichitati
Cu rabdare si respectul cuvenit – obiectele sunt mai in varsta decat telefonul mobil pe care il ai in buzunar – in galeria foto de mai jos vei afla povestea ceainicului morocanos pentru ca era trezit brutal in fiecare dimineata, a oglinzii nobile Art Nouveau cu cele doua Gratii, dar sa nu uitam de scaunul cu coarne de cerb, care tinde sa sperie lumea, cand el doreste numai sa isi faca cunoscuta povestea de iubire neimplinita, sacrificata de amorul artei.