Cresterea interioara si evolutia personala apar din propria ta motivatie interna atunci cand, din proprie initiativa, iei o decizie cu privire la un scop pe care vrei sa-l atingi. Acest plan de dezvoltare personala este acea foaie de parcurs prin care poti vizualiza acel proces care te conduce de la situatia ta actuala la starea dorita.
In acest articol, va incurajam sa luati un creion si o hartie pentru a va modela ideile printr-o succesiune temporara de pasi. Esti gata sa faci o schimbare in viata ta? Continuati sa citesti acest articol minunat!
Ce este un plan de dezvoltare personala: exemple si modele
Este planul de actiune contextualizat in timp, adica incadrat in date specifice, prin care enumerati o lista de actiuni si obiceiuri cu care dobanditi un angajament pentru ca va apropie de acel obiectiv de dezvoltare personala pe care doriti sa-l atingeti.
Aceste obiective va permit sa deschideti usi si sa iesiti din zona de confort. De exemplu, ati putea dori sa interiorizati un nou obicei, sa va exercitati o noua abilitate, sa va imbunatatiti abilitatile de a vorbi in public, sa faceti fata unei anumite frici, sa practicati comunicarea asertiva sau sa exercitati optimismul. Acestea sunt cateva exemple de dezvoltare personala, dar este important sa-ti gasesti propriul scop.
Plan personal de actiune: exemplu practic
Pentru ca acest plan de actiune sa fie operational, acesta trebuie, de asemenea, sa fie legat de un anumit interval de timp. De exemplu, scrieti un scenariu cu sfarsitul planificat pentru urmatoarele trei luni sau urmatoarea jumatate de an. Perioada de timp este, de asemenea, legata de gradul de dificultate al provocarii de atins si de circumstantele dumneavoastra.
- Analiza SWOT este un exemplu de tehnica simpla care va poate ajuta sa aveti o viziune contextuala asupra acestui proces pe care doriti sa il intreprindeti. Pentru a face acest lucru, trebuie sa faci o lista cu punctele slabe, amenintarile, punctele forte si oportunitatile cu care te confrunti.
Puncte slabe in planul de dezvoltare personala
Odata ce ai identificat punctele slabe ale planului de dezvoltare personala, poti recunoaste limitele care te retin. De exemplu, imagineaza-ti ca obiectivul tau de dezvoltare personala este sa-ti antrenezi abilitatile de a vorbi in public.
Pe baza caracteristicilor fiecarui protagonist, ar putea fi enumerate diferite variabile care sa tina cont, de exemplu, de lipsa experientei anterioare, teama de a fi ridicol, nesiguranta excesiva (nesiguranta nu este un defect, totusi cand devine o limita pentru a nu face fata anumitor situatii , este convenabil sa ascultati acele informatii interioare).
Luati un creion si hartie, creati o coloana cu tema slabiciunilor fiintei umane si enumerati un brainstorming mereu in relatie cu dvs. si cu obiectivul de atins.
Puncte forte in planul de dezvoltare personala si profesionala
Completeaza-ti privirea largand focalizarea atentiei pentru a pune in valoare acele abilitati si talente care te definesc si care te pot ajuta sa te apropii de obiectivul pe care vrei sa-l atingi.
Continuand cu exemplul dorintei de a forma abilitati de vorbire in public, listam, de asemenea, exemple de puncte forte care ar putea ajuta o persoana sa atinga acest obiectiv. De exemplu, a avea un vocabular bogat, perseverenta, entuziasmul de a trai aceasta experienta sau promovarea examenelor orale anterioare.
Acum, urmand povestea obiectivului dvs., scrieti un inventar al punctelor forte care va alimenteaza acceptarea si respectul de sine.
Amenintari in planul de dezvoltare personala
In descrierea punctelor slabe si oportunitatilor, puneti in centrul atentiei mai ales pe dvs., ca protagonist al acestui plan de actiune. Cu toate acestea, in sectiunea amenintari extindeti viziunea pentru a diagnostica si acele elemente de risc pe care le puteti identifica in mediul dumneavoastra. Ce aspecte externe te impiedica sa te indepartezi de obiectivul tau ?
Oportunitati in planul de dezvoltare personala
Din punct de vedere complementar al sectiunii precedente, in mediul imediat poti enumera si pozitive. De exemplu, cunoasterea limbilor straine. Ce puncte te pot aduce mai aproape de obiectivul pe care vrei sa-l atingi? De exemplu, formarea sau cunoasterea limbilor straine.
Concluzii
Prin enumerarea punctelor slabe, amenintarilor, punctelor forte si oportunitatilor, puteti avea o viziune asupra contextului care va creste nivelul de obiectivitate in interpretarea realitatii.
Cum sa faci un plan de dezvoltare personala: 5 sfaturi de baza
In cele din urma, in acest articol despre planul de dezvoltare personala , iti oferim idei care sa te ajute sa stii cum sa o faci :
- Identificati care este scopul si scopul acestui plan de dezvoltare personala.
- Descrieti pasii planului de actiune concentrandu-va pe acele probleme care depind exclusiv de dvs.
- Faceti un inventar al resurselor pe care urmeaza sa le utilizati. De exemplu, o persoana care doreste sa-si formeze abilitatile de vorbire in public poate investi in formare printr-un curs de specialitate.
- Stabiliti obiective pe termen scurt care sa fie aliniate cu obiectivul dvs. principal. De exemplu, o persoana care doreste sa-si dezvolte abilitatile de a vorbi in public isi poate stabili obiectivul de a pune o intrebare unui vorbitor la o conferinta intr-un interval de timp specific.
- Creati o retea de asistenta. Desi esti principalul protagonist al planului tau de dezvoltare personala, a avea aliante de colaborare te va ajuta sa-ti alimentezi motivatia. Implicati cateva persoane din mediul dvs. care sunt importante pentru dvs. in planul dvs. de dezvoltare personala.