Spuma de ras care contine mentol poate fi o alternativa eficienta, desi „absurda”, pentru a improspata pielea si a atenua efectele arsurilor solare mai usoare, cele cunoscute sub numele de gradul 1. Acest lucru este recunoscut de dermatologi.

Moda aplicarii acestui tip de substanta pe piele provine dintr-o publicatie virala distribuita de peste 230.000 de ori pe retelele de socializare de o americanca, Cindie Allen-Stewart, care sustine ca a ameliorat simptomele unei usoare arsuri pe spate dupa ce a fost expuse ore intregi la soare. Trucul ei este sa repete urmatorul ritual timp de doua zile: intinde crema de ras cu menta a sotului ei pe toata zona inrosita pentru o perioada de 30 de minute, apoi aplica apa rece.

Dermatologii sunt de acord ca acest remediu la domiciliu usureaza, dar nu datorita caracteristicilor spumei de ras in sine, ci pentru ca „are un anumit efect antiinflamator si relaxant, precum aloe vera, si, de asemenea, hidrateaza, ceea ce ofera confort”.

In orice caz, ei atrag atentia ca aceste substante nu se vindeca, dar ca o arsura atat de usoara, fara vezicule sau alte semne alarmante pe piele, se vindeca singura in 24-48 de ore. „Intre timp, a pune tot ce racoreste pielea va da o oarecare usurare si va pune capat disconfortului”, detaliaza specialistul.

Desi recunosc efectele sale, ei descriu acest tratament drept „prostii”. „Nu are niciun sens. Daca esti in mijlocul desertului si e tot ce ai, e in regula, dar sunt si alte lucruri care sunt mai potrivite, precum cremele hidratante, care sunt special pregatite pentru a trata pielea si amelioreaza o arsura superficiala”, explica dermatologul.

Astfel, el considera ca aplicarea spumei de ras pe aceste rani minore „nu este revoltatoare” , dar refuza sa o descrie drept „revolutionara”, intrucat aminteste ca este in concordanta cu alte remedii clasice casnice precum o carpa cu apa rece sau otet. .

„Ma intreb daca ar merita din punct de vedere economic sa folosim spuma de ras in locul unei creme hidratante, pentru ca este aproape mai scumpa. Se spune ca este o inventie de casa si revolutionara, dar ce este revolutionar in ea? Nimic, este pur si simplu racoritoare si oarecum antiinflamator. Nu este un lucru foarte ieftin pe care il avem cu totii la indemana. Este prostiile uriase tipice care devin celebre vara. Ma face sa rad mai mult decat orice altceva”, spune medicul.

Nu vindeca ranile grave  

Expertii subliniaza ca mesajul este sa fie clar, „mai presus de toate”, ca mentolul „nu vindeca, nu previne, pe departe, daunele provocate de arsura de lunga durata” . „Nu trebuie sa vedeti acest tip de tratament ca „Nu-mi pasa daca ma ard pentru ca ma pot trata mai tarziu”. Puteti trata efectul acut, ceea ce vedeti pe piele, cum ar fi roseata, dar cu spuma de ras cu mentol nu tratezi celulele deteriorate, departe de asta”, avertizeaza dermatologul.

In acelasi sens, dermatologul avertizeaza ca efectul de „carte blanche” pentru plaja nu are loc pentru ca te poti trata apoi cu acest tip de substanta pentru a-i atenua efectele. „Cheia este sa eviti sa te arzi si sa te protejezi bine de soare, pentru ca pielea are „memorie” si acea arsura a fost capabila sa produca leziuni ADN-ului, ceea ce inseamna ca, in timp si cu expuneri repetate, poate duce la alte mai multe. probleme serioase, serioase”, isi aminteste el.

Astfel, si in ultima instanta, ei subliniaza ca daca in urma expunerii prelungite la soare apar vezicule si tesutul pielii este alterat, este esential sa se solicite asistenta medicala, pentru ca un profesionist sa prescrie un antibiotic topic, pentru ca rana sa nu se infecteze.