Canepa are nenumarate utilizari si multe sunt de mare beneficiu pentru sanatate. Este o planta de origine asiatica din familia Cannabis Satiba care are o mare versatilitate industriala in intreaga lume de mii de ani.

Canepa este folosita pentru a face orice, de la pantofi si textile pana la biocombustibili. Cu toate acestea, nu se cunosc multe despre semintele sale, care sunt potrivite pentru consumul uman si ne ofera o mare varietate de beneficii.

Aspectul sau este unic, cu o culoare verde foarte intensa si alungita, cu o aroma caracteristica, motiv pentru care este utilizat pe scara larga in gastronomie.

Este ideala pentru diete vegetariene sau sportive datorita cantitatii mari de proteine. Afla mai multe in acest articol.

Care sunt beneficiile nutritionale ale semintelor de canepa?

Semintele de canepa sunt purtatoare de vitaminele A, B, C, D si E. Contin si minerale precum calciu, fier si fosfor, necesare pentru ca tesuturile si oasele noastre sa fie sanatoase si puternice.

Datorita proteinelor lor, acestea vor ajuta la tonifierea tendoanelor si a muschilor.

Pe de alta parte, ofera un aport ridicat de acizi grasi esentiali, precum Omega 3 si 6, necesari pentru functionarea sistemului circulator si pentru o intarire a arterelor.

Deoarece au mai multi antioxidanti, ei ajuta la intarirea sistemului imunitar si pot ajuta la eliminarea radicalilor liberi, despre care unii experti considera ca sunt cauza anumitor tipuri de cancer si a imbatranirii premature.

Semintele de canepa contin si cantitati mari de aminoacizi care lupta cu proteina C reactiva, care provoaca inflamatii si boli de inima, potrivit unui studiu amplu efectuat pe 13.000 de persoane.

Lista beneficiilor continua.

Datorita cantitatilor mari de fibre, ne ajuta sa ne mentinem organismul purificat si liber de toxine, care cauzeaza multe probleme de sanatate.

Mai trebuie adaugat si faptul ca permit ameliorarea tensiunii, anxietatii, stresului, nervilor etc., sunt folosite si pentru insomnii sau tulburari de somn, printre altele.

Cum putem consuma seminte de canepa?

Exista diferite moduri de a incorpora semintele de canepa in dieta noastra zilnica: intregi, decojite, sub forma de ulei sau sub forma de lapte.

Cele decojite se vand in magazinele naturiste si pot fi adaugate in orice preparat, precum o salata, un sos sau o supa. Coaja este foarte tare asa ca nu este indicat sa o cumperi daca nu este decojita.

Uleiul de canepa este cumparat de la medicina de plante si este unul dintre cele mai sanatoase care exista sau sunt cunoscute pana acum.

Este compus din 80% acizi esentiali. Este o sursa de Omega 3 si 6 si este folosit ca orice alt ulei, putand fi folosit ca condiment pentru salate sau alte preparate, chiar si preparate dulci precum prajituri, deserturi sau prajituri.

Nu este recomandat sa-l folositi pentru prajit, la fel ca uleiul de masline.

Laptele de canepa se poate face acasa cu semintele decojite si apa, amestecandu-le intr-un lichid albicios. Se poate lua ca si cum ar fi lapte de vaca.

Alte alternative pentru consumul de seminte de canepa sunt macinate, pudrate si germinate. Au o aroma asemanatoare cu nucilor si sunt folosite de multi vegani pentru a face inghetata.

Uleiul din seminte de canepa este extras direct din pastai si este folosit pentru ingrijirea personala si cosmetica.

Puteti obtine si faina din seminte de canepa, care este folosita ca si cum ar fi orice tip de faina pentru a pregati pizza, paste, prajituri, paine, prajituri, prajituri sau burgeri de legume.

Seminte de canepa vs boabe de soia

Se vorbeste multe despre aceasta „batalie” intre ambele seminte, deoarece se considera ca una este mai buna decat cealalta in chestiuni nutritionale.

De exemplu, soia are mai multe proteine ​​si calciu decat canepa, insa aceasta din urma ofera proteine ​​vegetale digestive in cantitate mai mare si acizi grasi .

Partea buna este ca semintele de canepa, momentan, nu sunt cultivate modificate genetic si nici nu produc alergii, asa cum se intampla cu soia.

Informatiile nutritionale ale semintelor de canepa

La fiecare 100 de grame, canepa are 25 de grame de proteine, 6 grame de acid linolenic, 17 grame de acid linoleic, 18 mg de fier, 820 mg de fosfor, 170 mg de calciu si 35 g de fibre.