Untul de arahide, este o pasta facuta din arahide prajite si macinate la care se adauga alti aditivi pentru a obtine o aroma si o textura ideale. Este un aliment foarte popular in tari precum Statele Unite, Australia, Regatul Unit, Canada , Papua Noua Guinee, Noua Zeelanda si Tarile de Jos, unde se obisnuieste sa fie manancat la micul dejun sau ca o gustare.
Dintre toate acele tari, Statele Unite este unul dintre principalii producatori si exportatori de unt de arahide, pentru care se presupune ca strang pana la 800 de milioane de dolari pe an. Printre prezentarile comerciale ale acestui unt de arahide se mai adauga si alte nuci precum afinele, stafidele sau chiar se face cu alte seminte, precum migdalele, devenite foarte populare.
Curios este ca arahida este o samanta originara din America Centrala, desi a fost in 1884 cand canadianul Marcellus Gilmore Edson a brevetat reteta de unt de arahide si doar cinci ani mai tarziu a fost vanduta ca supliment proteic , in special pentru vegetarieni.
Daca vrei sa stii cum sa-l prepari acasa si sa inveti despre toate beneficiile untului de arahide, continua sa citesti.
Untul de arahide este o sursa excelenta de fibre alimentare , pe langa faptul ca contine vitamine din grupa B , cum ar fi tiamina (B1), niacina (B3), acidul pantotenic (B5) si pirodixina (B6), precum si E , pe langa faptul ca este bogat in minerale precum mangan, magneziu, fosfor, zinc si cupru. Acest aliment este, de asemenea, cunoscut pentru a concentra doze mari de fier si potasiu .
Pe de alta parte, desi este cunoscuta ca o sursa de proteine , este important de mentionat ca nu are suficienti aminoacizi esentiali si, prin urmare, se recomanda completarea alimentelor cu o cereala pentru a obtine proteine complete. In mod similar, este un aliment foarte caloric in grasimi saturate si nesaturate, acestea din urma remarcate pentru prezenta acidului oleic si linoleic care scad colesterolul rau (LDL) in sange.
Aceste proprietati nutritionale pot fi traduse in urmatoarele beneficii :
- Ajuta la producerea si refacerea tesuturilor.
- Este sanatos pentru inima si previne bolile cardiovasculare.
- Regleaza tranzitul intestinal si glicemia.
- Intareste flora intestinala.
- Reduce riscul unor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de colon.
- Este o sursa excelenta de antioxidanti care lupta impotriva radicalilor liberi din organism.
- Are o putere satianta, asa ca te impiedica sa iti fie foarte foame.
- Este foarte recomandat sportivilor, deoarece ofera energie si ajuta la recuperarea dupa efort.
- Previne imbatranirea celulara.
Desi beneficiile sale sunt multiple, idealul este sa profitati de acest aliment cu moderatie , deoarece, in ciuda faptului ca are grasimi nesaturate, contine si un procent de grasimi saturate care pot fi contraindicate organismului. Savurati un mic dejun de paine prajita cu unt de arahide sau un terci cu acest unt si veti vedea cat de plin va simtiti si cu multa energie.
Ingrediente:
- 500 de grame de arahide prajite fara sare
- 50 de grame de sare de unt
Pregatire:
Scoateti coaja de pe alunele prajite si puneti-le intr-un robot de bucatarie sau blender, adaugati untul nesarat taiat bucati si macinati pana obtineti o pasta neteda si omogena . Puteti omite untul daca preferati, pur si simplu macinati constant pana cand arahide devine o pasta flexibila. Daca doriti, puteti adauga si un praf de sare sau altceva precum merisoare sau stafide si chiar si alune maruntite. A se pastra in borcane ermetice, se poate pastra la frigider sau la temperatura camerei pana la trei saptamani .