Zilele Geoparcului și Saptamana Europeana a Geoparcurilor vor fi marcate in cadrul Geoparcului Dinozaurilor din Țara Hațegului. Cele doua evenimente, devenite tradiție vor avea loc in acest an in preajma sarbatorii de Sanziene (24 iunie) și a Solstițiului de Vara.

Evenimentele constau in  tururi ghidate la principalele puncte de vizitare, vernisaje de expozitii, workshop-uri si activitati educationale.

„Pe tot parcursul acestei saptamani, turistii sunt asteptati la punctele de vizitare ale Geoparcului din Hateg, la Centrul pentru Stiinta si Arta din comuna General Berthelot si la Casa Dinozaurilor Pitici din localitatea Sinpetru. Ei pot afla informatii inedite despre dinozaurii pitici care populau acum cca. 70 de milioane de ani fosta Insula a Hategului si pot intelege mai bine detaliile despre viata acestora prin intermediul machetelor de dinozaur si a exponatelor”, comunica reprezentanții Geoparcului Dinozaurilor din Țara Hațegului – Universitatea București.

Voluntarii pentru Geoparc se implica in marcarea celor doua evenimente prin participarea la un workshop dedicat realizarii Livezii Senzoriale in localitatea Densus, dar si prin celebrarea, pe 24 iunie, a  „Zilei Universale a Iei” intr-un mod aparte.

„Vor promova celebra bluza traditionala romaneasca la o intalnire cu voluntari din cadrul Serviciului European de Voluntariat care vor veni miercuri in Tara Hategului sa le impartaseasca din experienta lor internationala si sa le explice care sunt pasii de urmat pentru efectuarea unui stagiu de voluntariat in strainatate”, mai spun reprezentanții Geoparcului.

Sfarsitul de saptamana este rezervat vernisajelor de expozitii. Vineri, 26 iunie, la Centrul pentru Stiinta si Arta din comuna General Berthelot, doua studente ale Universitatii Nationale de Arte din Bucuresti aduc in Geoparc doua expozitii inedite – Corali si Fragilitate.

Pentru ziua de duminica, 28 iunie, in apropierea sarbatorii Sfintilor Apostoli Petru si Pavel turistii aflati in Geoparc vor putea lua parte la o sarbatoare a comunitatii din satul Sinpetru, comuna Sintamaria Orlea. Dupa lucrari de reabilitare, Caminul cultural din localitate redevine un obiectiv important pentru activitatile culturale si evenimentele comunitatii si, in acest sens, o parte va gazdui Casa Traditiilor Hategane – o expozitie permanenta menita sa spuna turistilor povestea unor mestesuguri care au stat la baza dezvoltarii unei comunitati locale puternice.