Cartoful yacon este originar din America de Sud, unde a fost o sursa importanta de hrana pentru popoarele indigene de mai bine de o mie de ani, in prezent este considerat un aliment functional, deoarece are un aport important in fibre solubile cu efect prebioti. Prin urmare, este o optiune alimentara excelenta pentru diabetici sau pentru persoanele care doresc sa slabeasca, deoarece ajuta la reducerea poftei de mancare si la controlul zaharului din sange, fiind un inlocuitor excelent pentru cartofii obisnuiti.
Cuvantul yacon inseamna „radacina apoasa” si, pe langa faptul ca este o sursa de hrana , multe culturi au folosit yacon ca parte a medicinei lor traditionale .
Beneficiile cartofului yacon.
Tuberculii de yacon sunt o sursa de inulina, fructo-oligozaharide si apa. Asta il face un aliment extrem de scazut in calorii si inseamna ca majoritatea zaharurilor sale nu sunt digerabile de organismul uman (trec prin sistemul digestiv, oferind o senzatie de satietate fara a adauga calorii sau a se transforma in glucoza).
Acest aliment, daca este inclus in dieta zilnica, poate aduce mari beneficii pentru sanatate.
Ajuta la controlul zaharului din sange, deoarece FOS promoveaza absorbtia glucozei in tesuturile periferice si imbunatateste sensibilitatea la insulina din ficat si creste secretia de insulina in pancreas, ajutand la scaderea insulinei.
Este, de asemenea, un aliat pentru reducerea colesterolului si a trigliceridelor, datorita prezentei FOS, acestea lucreaza pentru a regla metabolismul grasimilor din organism si pentru a reduce sinteza trigliceridelor in ficat.
Este o optiune excelenta de inclus in dieta, deoarece favorizeaza pierderea in greutate, deoarece fibrele solubile, pe langa faptul ca au mai putine calorii, cresc si senzatia de satietate.
Beneficiaza activitatea florei intestinale, deoarece favorizeaza fibrele care ajung in colon, unde sunt fermentate de bifidobacterii, favorizand miscarile intestinale si eliminarea bacteriilor patogene.
Yaconul ajuta organismul sa imbunatateasca absorbtia vitaminelor si mineralelor din alte alimente. Cele mai notabile nutrienti ai sai sunt fibrele, vitaminele precum vitamina A, vitamina B1, vitamina B2 si vitamina C si minerale esentiale precum calciul, fierul, potasiul, magneziul si fosforul.
Compozitia nutritionala a cartofilor yacon
Valoarea nutritionala pentru fiecare 100 de grame de Yacon:
Energie 33 Kcal 240 Kcal
Proteine 0,4 g 4,53 g
grasime 0,11 g 0,54 g
Carbohidrati 9,29 g 66,47 g
Fibre 2,09 g32,72 g
Calciu 11,7 mg 31,83 mg
Fosfor 22,5 mg 200,3 mg
Magneziu 3,7 mg 62,66 mg
Potasiu 171,2 mg 1276,25 mg
Fier 0,3 mg 3,4 mg
Cum se consuma acest cartof?
Acest aliment poate fi adaugat in salatele crude sau gatite, ca desert sau gustare. Pentru consumul crud, este necesara indepartarea pielii. In plus, acest tubercul poate fi achizitionat si sub forma de faina, pentru a pregati paine, prajituri si prajituri.
Extractul de radacina de Yacon a fost comercializat ca supliment, cu toate acestea, o doza sigura pentru consum nu a fost inca determinata si este necesar sa consultati un medic sau nutritionist inainte de utilizare.
Retete cu Yacon
Exista mai multe moduri de a pregati cartofii yacon:
1. Salata cu sos de iaurt
Ingrediente pentru salata:
2 cesti de yacon taiate cubulete;
1 cana de morcov fiert si taiat cubulete;
O jumatate de cana de ceapa tocata;
O jumatate de cana de mazare.
Ingrediente pentru sos:
1 mana de coriandru;
1 cana de iaurt simplu;
2 catei de usturoi tocati;
2 linguri de suc de lamaie;
Sare si piper dupa gust.
Modul de pregatire:
Pentru a pregati salata, amestecati toate ingredientele intr-un castron, iar pentru dressing, amestecati toate ingredientele si amestecati usor cu salata.
2. Chipsuri la cuptor
Ingrediente:
1 yacon mediu;
1 lingurita boia;
1 lingurita de chimen;
1 praf de sare;
1 lingura de ulei de masline.
Modul de pregatire:
Scoateti coaja cartofului yacon si taiati-l in felii subtiri. Asezam feliile intr-un recipient si adaugam boiaua, chimenul, sarea si uleiul, amestecam bine si aranjam pe o tava. Se lasa la cuptor la 175° pentru 20 de minute sau pana cand devine aurie si crocanta.
3. Smoothie de morcovi, ghimbir si yacon
Ingrediente:
1 cana de apa
1 portocala mare;
1 morcov mic;
1 yacon crud si decojit;
1 bucata de ghimbir;
1 cana de cuburi de gheata.
Modul de pregatire:
Bate toate ingredientele si strecoara la final. Alte fructe pot fi folosite dupa gust.

