Am vizitat de curand Gradina Botanica din Cluj si m-am indragostit de trandafirii de acolo. Trec in fiecare zi pe langa Gradina Botanica din Bucuresti si ma imbata mirosul trandafirilor, asa ca am inceput sa ma gandesc inevitabil… la gradini cu trandafiri. Mi-au placut nespus de mult cei de la Balcic, dar daca ar fi sa fac un clasament, pe primul loc e “Rose Garden” de la Saint Donat’s Castle.

Imaginati-va un castel construit pe o stanca pe coasta galeza. Un castel cu o istorie de mai mult de 800 de ani, cu printi, printese, petreceri, batalii si povesti despre fantome. Imaginati-va ca intrati pe poarta castelului, treceti prin curte si prin pasajul din zidul de sud catre terasa. De pe terasa superioara se vede Canalul Bristol (iesire catre Oceanul Atlantic). Auzi sunetul valurilor care se sparg de stanci, cobori pe terasa inferioara si, in momentul acesta al anului, incepi sa simti mirosul trandafirilor inainte sa ajungi in gradina. O data ajuns, ai aproape un regal de culori si mirosuri si un pic mai departe marea.

Saint Donat’s Castle e in Wales (Tara Galilor), la 25 de km vest de Cardiff. Pe drum catre castel te prinzi ca vei fi departe de lumea reala pentru o perioada, iar peisajul pare desprins dintr-un film cu Mel Gibson. Si castelul pare desprins dintr-un film medieval: zidul de aparare, podul de la intrare, poarta de lemn care era inchisa in fata rauvoitorilor, turnurile, sala de mese, portile, lacatele … totul te transpune intr-o atmosfera de poveste.

Asa arata poarta de la intrare in 1774

Asa arata poarta de la intrare acum.

Castelul a fost al familiei nobiliare Stradling de la 1300 pana la 1740. Dupa Razboiul Civil din Anglia, castelul a fost parasit. Abia pe la 1860 au inceput lucrarile de renovare si in 1925, atras de fotografiile dintr-o revista mondena, magnatul american William Hearst cumpara castelul. Viata la castel ia o turnura noua, renovarile sunt masive si iubita lui de atunci, actrita Marion Davies se ocupa de invitati, petreceri si viata mondena. Printre invitati Charlie Chaplin, John F. Kennedy , George Bernard Shaw. Dupa una din vizite, se pare ca Shaw ar fi spus: “Asta ar fi construit Dumnezeu, daca ar fi avut atatia bani.”  

Vedere din avion

Ceva se intampla cu banii lui Hearst, castelul e scos la vanzare si in 1962, Monsenieur Antonin Besse II cumpara castelul si il transforma in colegiu international. Mai intai pentru baieti, apoi si pentru fete, iar colegiul este primul din cele 12 existente acum international in reteaua United World Colleges.

 Asa am ajuns eu la Saint Donat’s Castle – la unul din evenimentele organizate de acest colegiu, o scoala de vara pentru tineri voluntari. Era in 2002, aveam 16 ani si nu ma puteam opri din uimire. Sala de mese arata ca o sala de bal, centrul de conferinte e intr-un fost hambar transformat magistral, biserica medievala in stil saxon e inca folosita pentru ceremonii.

Saint Donat’s Castle sau Atlantic College  e locul in care am inceput sa am incredere in mine si ceea ce pot sa fac, e locul in care mi-a venit ideea primului proiect si locul in care am vrut asa de mult sa ma intorc, incat mi-a iesit. Un an mai tarziu, in 2003, m-am intors cu o bursa si mi-am prezentat primul proiect – un schimb de experienta intre tineri din Romania si UK.

Saint Donat’s Castle este pentru mine un loc perfect… un loc in care poti sa infloresti… asa cum infloresc trandafirii.